AKTUELNO

Pored čestih alergija kao što su alergije na polen ili ambroziju, postoje i neke veoma retke alergije…

Alergija na sunce

Foto: Pixabay.com

Najčešći tip reakcije kože na Sunce jeste polimorfna svetlosna erupcija, koja se pojavljuje kod 10 od 15 osoba koje imaju alergiju na Sunce. Karakteriše se crvenim osipom na mestima gde je koža bila izložena suncu.

Nastaje nekoliko minuta do nekoliko sati nakon prvog sunčanja a prolazi za nekoliko dana nakon prestanka izlaganja sunčevim zracima. Ukoliko se razvije blaga alergijska reakcija, hladne obloge i uobičajene mere zaštite od UV zračenja će biti dovoljne.

Ako su simptomi intenzivniji doktor će prepisati antihistaminike i kortikosteroidne kremove. Ukoliko ova terapija ne zadovolji kontrolu alergijske reakcije, pre izlaganja Suncu može se celo telo izložiti UV lampama – fototerapija kako bi se napravila tolerancija na sunčevo zračenje.

Alergija na vodu

Foto: Pixabay.com

Poznata kao akvagena urtikarija, ova alergija se ispoljava neugodnim kožnim simptomima neposredno nakon dodira s vodom. Do danas u medicinskoj literaturi objavljeno je manje od 100 slučajeva. Na sreću, ovi pacijenti mogu piti vodu bez komplikacija.

Alergija na cipele

Foto: Pixabay.com

Ukoliko nakon obuvanja kožne cipele dobijete osip po stopalima, radi se o kontaktnom dermatitisu uzrokovanom formaldehidom, koji se koristi u obradi kože. Rešava se tako što ćete obući čarape ili nositi cipele napravljene od nekog drugog materijala.

Alergija na alkohol

Foto: Pixabay.com

Ako vam se lice zarumeni i izbiju vas graške znoja, to može da bude reakcija na alkohol, ali ako vaše lice previše pocrveni to može da bude indikator alergije.

Alkohol širi krvne sudove i pojačava cirkulaciju, ali kada vaše telo ne može da neutrališe acetaldehid dovoljno brzo, kapilari na licu se alarmantno šire i pojačavaju rumenilo. Uz to, on će vam podići pritisak i ubrzati rad srca.

Alergija na kovanice

Foto: Pink.rs

Ako dobijete kožni osip nakon što ste u ruci držali metalne kovanice, onda se verovatno radi o kontaktnom dermatitisu izazvanom preosetljivošću na nikl, metal kog ima u mešavinama metala od kojih se kovanice prave. Nikla ima u kovanicama, bižuteriji, okvirima naočara, šlicevima…

Ovaj tip alergije je jedan od najčešćih uzroka alergijskog kontaktnog dermatitisa – osipa koji svrbi i pojavljuje se kada vaša koža dotakne obično bezopasnu tvar. Alergija na nikal obično je povezana s reakcijom na nošenje naušnica i drugog nakita.

Alergija na nikal može se javiti kod osoba svih dobi. Obično se razvija nakon ponovljenog ili dugotrajnog izlaganja predmetima koji sadrže nikal.

#Alergija

#Drvo

#Sunce

#Voda

'