AKTUELNO

Pred Specijalnim sudom nastavljeno je suđenje Darku Šariću za pranje 22 miliona evra. Odbrana je zatražila dopunu ekonomsko-finansijskog veštačenja njegovih firmi, jer Gradskom zavodu za veštačenje sud nije dostavio kompletnu dokumentaciju.

Umesto da se u sudnici konačno čuje mišljenje nezavisnih stručnjaka Gradskog zavoda za veštačenje o imovini Darka Šarića i ostalih optuženih, desio se paradoks: veštacima je zafalio jedan papir, tačnije ceo registrator.

Nakon uvida u dokumentaciju na CD-u, Komisija veštaka je konstatovala da ista ne sadrži dokumentaciju koja je navedena u propratnom aktu suda „ceo registrator: presuda crnogorska i prateća dokumentacija“.

Foto: Tanjug

Optuženi i njihovi branioci prstom upiru u predsedavajućeg sudiju Sinišu Petrovića, pa je tako Šarić izjavio:

Većina nas je mišljenja da namerno, iz samo Vama znanih razloga, niste dali registrator kako biste i dalje razvlačili postupak.

Sudija Petrović je u više navrata pravdao zamerku veštaka, rekavši da je reč o dokazima koji nisu pokazani u sudnici. Međutim, jedan od branilaca ga je demantovao citirajući zapisnik sa ročišta iz novembra prošle godine koji govori suprotno. Na tu konstataciju Petrović nije imao odgovor.

- To je ozbiljan propust u radu suda i dodatni razlog za odugovlačenje ovog krivičnog postupka. Time su svi učesnici u postupku izgubili poverenje u sud, iscrpljeni dugotrajnim trajanjem postupka, a pred odbranom se postavlja samo jedno pitanje: kako naterati sud da sudi? – kaže za Pink Radoslav Baćović, advokat.

Foto: TvPink Printscreen

Odbrana je ipak uporna jer veruje da je pravda dostižna, uprkos tome što se Šariću sudi na osnovu propagande, a ne na osnovu dokaza.

- Da je veštačenje u ovom krivičnom postupku urađeno na vreme, još u fazi istrage, sigurno je da optužnica ne bi ni bila podignuta jer bi sud mogao iz veštačenja da utvrdi da nikakvog pranja novca u konkretnom slučaju nije bilo. Ovako, posle devet i po godina, suđenje se dodatno prolongira i veštačenjem, i dopunskim veštačenjem, ali svakako će doprineti utvrđivanju istine – kaže Baćević.

Iako u centru medijske pažnje, ovaj slučaj dostigao je evropsku slavu po tome što je jedan od retkih koji ni posle skoro deset godina nema ni prvostepenu presudu, a kako nezvanično saznajemo predsedavajućem Petroviću pripada neslavna titula sudije čije je presude sve do jedne Apelacija oborila.

#Darko Šarić

#Suđenje

'