AKTUELNO

Gotovo svakog maja u "Brozovom mesecu" mnogobrojni autori, sa podneblja koje je nekad pokrivala Jugoslavija, otvaraju večito pitanje - ko je bio Tito? Da li je on bio čovek o kome su generacije i generacije učile u školama, o kome se i danas mladom naraštaju pričaju bajke, ili neko sasvim drugi?

O njemu su napisane stotine knjiga i sasvim je izvesno da je Josip Broz bio jedna od najvećih političkih figura 20. veka. Ali, istovremeno, sa ove istorijske distance, gotovo četiri decenije od njegove smrti, jasno je da su mnogi detalji iz njegovog života sporni. Nikad nije pouzdano utvrđeno kada je postao član Komunističke partije, sporan je njegov ulazak u partijski vrh i kada i kako je postao generalni sekretar KPJ, pišu Večernje novosti.

O tome je sam Tito četiri puta javno govorio što je, razume se, prenosila sva dnevna štampa, i sva četiri puta izneo je različite godine kada je došao na čelo partije. Posebno su sporni njegovi moskovski dani i zaduženja koja je imao u Kominterni, kao i učešće u Španskom građanskom ratu.

Sporan je datum njegovog rođenja. Imao ih je petnaestak.

- Rođen je petog, šestog ili 12. marta, ili prvog, 7. ili 25. maja 1892. u Kumrovcu. Ili, 10. juna te iste godine, ili 6. februara, 6. marta, 7. ili 25. maja 1893. Ili, nekog nepoznatog dana i meseca 1890, ili nepoznatog dana i meseca 1893, nepoznatog dana i meseca 1894, ili 25. januara neke nepoznate godine. Većinu njih on je lično saopštavao ili svojeručno upisivao u svoja dokumenta - napisao je Pero Simić.

Tridesetpetogodišnja vladavina socijalističkom Jugoslavijom toliko je bila "natopljena formom lične vladavine da je to postala važnija dimenzija od samog klasno-socijalnog karaktera političkog poretka". Mistifikovano je sve čega se on dotakao. I zato, proces demistifikacije sporo teče i još uvek traje.

Često poprima različite oblike teorije zavere.

Tako je s vremenom i svaka priča o masoneriji postajala nedorečena, ako u njoj ne bi bilo pomenuto Titovo ime. Iz objektivnih istorijskih razloga, nedostupnosti arhiva slobodnih zidara, nije u dovoljnoj meri istraženo učešće jednog dela rukovodstva jugoslovenskih komunista u masonskom pokretu, pa samim tim i "najvećeg sina naših naroda i narodnosti".

BROZ I ČERČIL

Činjenice koje govore u prilog tezi da je Tito bio mason, i one koje ovu tvrdnju osporavaju, ne mogu sa sigurnošću da potvrde ni jedno, ni drugo. Zato i mnogi slobodni zidari ostaju bez odgovora na pitanje da li je Broz bio mason.

#Josip Broz Tito

#masoni

'