AKTUELNO

Mnogi građani ne razlikuju male boginje (morbile) od rubeole i virusnog osipa. Često se dešava da upravo virusni osip izazove paniku kod roditelja, koji decu odmah vode lekaru bojeći se da je reč o boginjama.

Zdrava deca treba da izbjegavaju kontakte sa bolesnom, dok mališani u inkubaciji bolesti treba da borave na čistom vazduhu i ne idu u zatvorene prostorije, naročito ukoliko nisu vakcinisana.

Varičele, ospice (krzamak ili morbile) te rubeola, šarlah, infektivni eritem i trodnevna groznica (egzantema subitum) zarazne su dečije bolesti koje karakteriše osip i koje je zbog sličnih simptoma teško razlikovati. Osipe mogu izazvati virusi, bakterije, gljivice, paraziti, sunčeva svetlost, znojenje.

Česte komplikacije

Pedijatar prim. dr Gordana Vuković kaže da su morbile najopasnija dječija zarazna bolest. - Bolest se prenosi kapljičnim putem. Virus ulazi u organizam putem organa za disanje, gdje se umnožava i uzrokuje upalu sluznice. Prodire u krv, inficira leukocite u kojima nastavlja replikaciju i širi se po celom organizmu. Osim toga, daje veoma česte komplikacije, kao što su upale ušiju i pluća, a najteža komplikacija je upala mozga – pojašnjava dr Vuković.

Morbile i varičele su potpuno različite bolesti, a i osipi su im različiti. Morbile daju makulopapulozan osip, od svetlo do tamnocrvene boje, a kod varičela je osip pojedinačan.

- Najbolja prevencija morbila je imunizacija (vakcinacija), koja je aktivni proces, a pasivna zaštita je davanje imunoglobulina– naglašava dr. Vuković.

Vakcinišu se čak i djeca starija od šest mjeseci, s tim da im se da još jedna doza u drugoj godini

RUBEOLA - Sitana i tačkasta

Kod rubeole se javlja makulopapulozni (mrlje i kvržice) ružičasti osip, sitniji i svjetliji i obično je pojedinačan, dok je šarlah bakterijska bolest koju karakteriše sitan, tačkast, crveni osip, naročito izražen na bočnim stranama grudnog koša i preponama.

Kod infektivnog eritema najprije se javlja crvenilo lica koje, nakon jednog do četiri dana, bledi i javlja se blago uzdignuti osip.

Kod trodnevne groznice osip kreće od trupa pa se širi na vrat, lice i ekstremitete. Svijetloružičaste je boje, promera 2-3 mm i liči na onaj kod rubeole. Nestaje za jedan do dva dana.

Kada se javiti lekaru

Svako dete koje ima temperaturu duže od tri dana treba da se javi lekaru. Ako je opšte stanje loše i nakon skidanja temperature, takođe treba otići lekaru. Ako roditelj primijeti Koplikove mrlje ili osip, takođe se treba javiti lekaru kako bi se postavila dijagnoza i prijavila zarazna dečija bolest.

#Boginje

#Lek

'