AKTUELNO

Sav građevinski otpad mora biti odnet na gradsku deponiju u Vinču, te će na taj način zavesti red jer onaj ko nema dokaz o odnošenju građevinskog otpada neće moći da dobije upotrebnu dozvolu za svoj objekat, naveo je zamenik gradonačelnika.

Zamenik gradonečelnika Goran Vesić kaže da će za dobijanje upotrebne dozvole investitor ubuduće morati da dokaže da je svaki kubik građevinskog otpada odnet na deponiju u Vinču.

- Većina divljih deponija nastaje tako što svaki investitor, odnosno firma tokom izgradnje, građevinski otpad istovari gde stigne. Zato će Beograd promeniti određene svoje odluke i ubuduće ćemo prilikom dobijanja upotrebne dozvole tražiti da nam investitor da dokaze o kretanju otpada - rekao je Vesić.

On je naglasio da sav građevinski otpad mora biti odnet na gradsku deponiju u Vinču, te da će na taj način zavesti red jer onaj ko nema dokaz o odnošenju građevinskog otpada neće moći da dobije upotrebnu dozvolu za svoj objekat. Na isti način se, kako kaže, mora rešavati i problem sa komunalnim otpadom.

- U Beogradu ima puno divljih deponija, komunalnog i građevinskog otpada i to je problem sa kojim ćemo morati da se suočimo kao grad kao što smo se suočili sa divljom gradnjom koju uspešno rešavamo - rekao je zamenik gradonačelnika.

On je naglasio da će tender za izgradnju 11 novih vrtića biti otvoren u Direkciji za građevinsko zemljište 14. maja.

- Jedan od tih vrtića biće u Novogradskoj ulici, i izvođač koji bude dobio posao srušiće stari i izgraditi novi objekat. On će biti brzo završen jer se radi o montažnom objektu. Beograd će ove godine izgraditi 11 vrtića, svi će biti montažni, ali će biti izgrađeni po svim evropskim standardima - naglasio je on.

Rekonstrukcija ulica Cara Dušana, Džordža Vašingtona i Kraljice Marije počeće polovinom juna, a tramvajske šine u ovim ulicama i u buduće biće pozicionirane sa jedne i druge strane kolovoza.

Radovi su pomereni zbog kraja školske godine i redukovanog saobraćaja u ovom delu godine za 20 odsto, kao i smanjenog broja vozila na ulicama, tako će se izbeći velike gužve. Radovi će početi od Ulice Cara Dušana u četiri faze - rekao je Vesić i dodao da će od 1. septembra za saobraćaj, ukoliko ne bude prekida tokom radova, biti otvorena Karađorđeva ulica i Trg Republike.

On je dodao da će radovi na rekonstrukciji ove tri značajne ulice biti gotove do 20. decembra i da će zaključno sa tim biti preuređene sve ulice.

Vesić je naglasio da će od 15. maja biti raspisan tender za rekonstrukciju Bulevara Patrijarha Pavla i da će radovi početi od Ulice Pere Velimirovića.

- Plan je da se spoji Bulevar Patrijarha Pavla preko Ulice Pere Velimirovića sa parkom Košutnjak. Bulevar će imati šest traka, dok će u sledećoj fazi, naredne godine biti spojen deo od Košutnjaka do Mosta na Adi. Bulevar će ići preko starog železničkog koridora kako bi se zaobišlo narušavanje parka - rekao je zamenik gradonačelnika.

On je precizirao da će do kraja sledeće godine silazak sa Mosta na Adi prema Rakovici biti završen, a od Ulice Pere Velimirovića, Borskom ulicom, preko magistralne tangente gde će biti četiri trake, dolaziće se do mosta na Adi Huji.

- Pravimo unutrašnju obilaznicu koja će omogućiti da se od novog mosta na Adi Huji, koji će početi da se gradi 2021. godine, dođe do Bulevara Patrijarha Pavla, pa do Mosta na Adi, gde bi travmaji trebalo da bude pušteni u saobraćaj tokom prve nedelje juna ove godine, sa čime će prvi put biti povezano Banovo brdo i Rakovica sa Novim Beogradom - zaključio je on.

Pročitajte još: Radojičić: UNESCO nema eksplicitan stav o uticaju gondole, izgradnja žičare bi bila dobra za Beograd

#Goran Vesić

#Vinča

'