AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da UNESCO nema eksplicitan stav o tome da li bi izgradnja gondole na Kalemgdanu uticala na to da li će se Beogradska tvrđava naći na listi svetske kulturne baštine i ocenio da bi izgradnja žičare bila dobra za Beograd, kao i da je taj projekat politizovan.

- Razgovarao sam sa predstavnicima UNESCO-a koji kažu da niko ne može sa sigurnošću da tvrdi da li će žičara uticati na to da li će Tvrđava ili bilo koji drugi deo Kalemegdana biti pod zaštitom UNESCO-a. Nema eksplicitnog stava o tome' - rekao je Radojičić novinarima u rezidenciji ambasade Finske gde je učestvovao na seminaru o pametnim gradovima.

Odgovarajući na pitanje da li će Grad Beograd promeniti planove o izgradnji gondole uzimajući u obzir stav organizacije Evropa Nostra da bi radovi bili invazivni po kulturno nasleđe i da je nezamislivo da se Tvrđava nađe na UNESCO-ovoj listi, ako se izgradi zičara, gradonačelnik je izrazio uverenje da bi gondola bilo dobra za Beograd i da može da se realizuje na pravi način i na dobrobit Beograđana.

- Žao mi je što se svaka ideja, koja ima više ili manje pozitivnih aspekata, na kraju politizuje. Kada se ta priča prvi put pojavila u kampanji, nisam očekivao da to može da se politizuje do ove tačke - rekao je Radojičić.

Upitan da li će se odazvati pozivu predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća da se sastane sa građanima te opštine, koji se protive rekonstrukciji Trga republike, Radojičić je rekao da smatra da treba razgovarati sa onima koji su konstruktivni i koji će prihvatiti odluku većine.

Primetio je da se i taj projekat sada politizuje, kao i da se rekonstrukciji Trga republike niko nije protivio kada je taj projekat prolazio kroz neophodnu zakonsku proceduru.

- Nije mi jasno zašto se i ovo koristi za politizaciju i blokiraju radopvi sada, kada se došlo do određene tačke - kazao je Radojičić.

#Zoran Radojičić

'