AKTUELNO

Osmišljena je da olakša video pozive i učini ih rutinskom aktivnošću.

Kompanija Fejsbuk je najavila prvi elektronski uređaj koji će nositi njen brend, spravu s ekranom i kamerom osmišljenu da olakša video pozive i učini ih rutinskom aktivnošću.

Novi uređaj, nazvan Portal, osmišljen je da olakša međusobnu komunikaciju više od dve milijarde korisnika Fejsbuka, pošto će imati kameru baziranu na veštačkoj inteligenciji koja će moći automatski da se okreće i zumira korisnika tokom razgovora.

Međutim, upitno je da li će ljudi prihvatiti da u svoje domove stave kameru povezanu na internet koju prodaje kompanija nedavno pogođena skandalima u vezi sa zaštitom privatnosti korisnika, navodi Asošiejted pres.

Funkcioner američke grupe za zaštitu potrošača Džon Brejolt rekao je povodom najave Portala da će se korisnici prvo zapitati "koliko osetljivih podataka uređaj prikuplja" o njima.

Facebook je u martu priznao da je britanska kompanija Kembridž analitika imala pristup ličnim podacima 87 miliona ljudi. Radeći u izbornoj kampanji u SAD 2016. za tadašnjeg kandidata, a sada američkog predsednika Donalda Trampa, ta firma je prikupljala podatke korisnika Facebook-a kako bi potom, plasiranjem određenih sadržaja, uticala na ishod izbora.

Pre dve nedelje Fejsbuk je priznao da su hakeri uspeli da "upadnu" u više od 50 miliona naloga korisnika.

Kompanija navodi da u svojim centrima neće čuvati Portalove video zapise, da će korisnici jednim dodirom moći da onemoguće funkciju kamere i mikrofona, kao i da zaključaju uređaj numeričkom šifrom.

Kamera će imati i prekrivač za sprečavanje snimanja. Portal će se pojaviti na tržištu u dve veličine, uređaj s ekranom od 10 inča koštaće 199 dolara, a s ekranom od 15,6 inča 349 dolara.

#Facebook

#Nova opcija

'