AKTUELNO

Fejsbuk je danas izvestio da se dogodio hakerski napad na njihovu mrežu zbog koga su obelodanjene informacije skoro 50 miliona korisnika.

Kompanija Fejsbuk saopštila je danas da je nedavno otkrila probijanje sigurnosnog sistema čime su hakeri pristupili informacijama sa naloga skoro 50 miliona korisnika.

Oko 90 miliona korisnika treba ponovo da resetuje svoje lozinke kako bi njihovi nalozi bili sigurni.

Kompanija navodi da je preduzela korake da bi rešila bezbednosni problem i da je obavestila policiju, prenosi AP.

Izvršni direktori i osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg rekao je da kompaija još ne zna da li su hakeri koji su iskoristili ranjivost bezbednosnog sistema, zloupotrebili neku informaciju sa naloga korisnika.

Foto: Pixabay.com

Prema pisanju "Njujork tajmsa", napad se dogodio u jednom od najtežih perioda u istoriji postojanja te društvene mreže kada je kompanija morala da se bori sa svojim učinkom povodom dezinformativne kampanje vezane za predsedničke izbore SAD koji su održani 2016. godine. Fejsbuku preti i opasnost da će Vašington preduzeti određene mere zbog bojazni da je ta društvena mreža postala previše snažna, a još se nije slegla prašina ni sa skandalom vezanim za Kembridž analitiku koja je nepropisno stekla podatke skoroo 87 miliona korisnika Fejsbuka.

Jedan od najvećih izazova sa kojima se Fejsbuk susreće jeste dokazivanje pouzdanosti baratanjem ogromne količine informacija koje su mu na raspolaganju. Više od 2 milijarde ljudi koristi tu društvenu mrežu svakog meseca, a još dve milijarde odvojeno upotrebljavaju Vatsap, aplikaciju za razmenu poruka koja je u vlasništvu Fejsbuka, a tu je i Instagram.

Foto: Tanjug

- Imamo odgovornost da zaštitimo vaše podatke, a ukoliko ne možemo mi ne zaslužujemo da vam budemo na usluzi - rekao je svojevremeno Mark Zakerberg.

Čak i pre današnje potvrde, Fejsbuk se suočavao sa nekoliko federalnih istraga kompanije zbog daljeg plasiranja podataka korisnika, kao i politike privatnosti.

#Facebook

#haker

'