AKTUELNO

Gugl je lansirao novu verziju androida.

Gugl je, napokon, 8. maja 2018. godine lansirao novu, beta verziju androida, nazvanu Android P koja ima dosta poboljšanja koje će sve oduševiti.

Sem što je funkcionalniji i sigurniji za korisnika, ono promena koja se odmah primeti je u izgledu. Navigacija je olakšana, kao i multitasking, a ikone su preglednije. Na primer, „home button“ je u formi slajdera i ima više funkcija, kao što je istorija korišćenih aplikacija, pa je i taj kvadratić ukinut. Dugme za jačinu zvuka otvara više opcija, logičnije izgleda, i lakše je za korišćenje samo jednom rukom.

Jedna od bitnih stavki je mogućnost ograničavanja vremena koje želite da provedete na aplikacijama, pa možete „izlečiti“ zavisnost od društvenih mreža. Ali nešto što prosečni korisnik neće odmah primetiti je bitna nova funkcija. Aplikacije koje instaliramo, često traže pristup raznim opcijama telefona, iako se čini da im nisu potrebne, a u isto vreme ugrožavaju privatnost. Kada se instalira neka nova aplikacija, a pogotovo ako je besplatna, bilo na iOS ili Android, dogodiće se da u nekom trenutku zatraži pristup kameri, fotografijama, mikrofonu i raznim drugim opcijama. Mnogi korisnici, ne razmišljajući, odobre samo da bi mogli da koriste aplikaciju.

Međutim, neke aplikacije ovu akciju mogu da zloupotrebe, te da dobiju pristup opcijama koje im uopšte nisu neophodne da bi funkcionisale, a tako uzurpiraju privatnost korisnika. Sem toga, one tako nepotrebno troše bateriju i usporavaju rad telefona. Sada, Android P tome staje na put. Google će obaveštavati korisnike o aplikacijama koje imaju pristup kameri i mikrofonu, te ih koriste u pozadini.

Korisnici često zaborave na neke aplikacije kojima su odobrili ovakve akcije, pa je ova opcija više nego korisna i svrsishodna. Tako će korisnici, u rekordnom roku, moći da se obaveste koje to aplikacije funkcionišu u pozadini, te koriste kameru i mikrofon, pa da odluče šta će preduzeti po tom pitanju.

Apple je nešto slično implementirao u iOS 11, a funkcija upozorava korisnike na aplikacije koje prikupljaju informacije o njihovim lokacijama.

Kratak pregled najnovijih promena pogledajte u videu:

#Google

#android

#promena

'