AKTUELNO

Pojedini korisnici će već narednih dana dobiti novac.

Nakon odluke američkog federalnog suda, Fejsbuk će se suočiti s tužbom trojice korisnika iz Ilinoisa zato što je kompanija, kroz sistem prepoznavanja lica, prikupljala biometrijske podatke, za što im oni nisu dali dopuštenje.

Reč je o opciji "označi prijatelja", koja prepoznaje osobe na objavljenim fotografijama, a koja je zaživela 2010. godine. Prema zakonu države Ilinois, Fejsbuk bi za to mogao da bude kažnjen novčanom kaznom koja se kreće od 1.000 do 5.000 dolara za svaki put kad je opcija primenjena na nečijoj fotki bez pristanka te osobe.

Iako je Fejsbuk tu tehnologiju na području Evropske unije prestao da koristi 2012., nakon protesta regulatora i kampanja za zaštitu privatnosti, u SAD je ona ostala u upotrebi. Veruje se da ta funkcija podleže zakonu države Ilinois o zaštiti biometrijske privatnosti.

Sudija Džejms Donato presudio je da su optužbe stanovnika Ilinoisa Nimeša Petela, Adama Pezena i Karla Likate bile dovoljno utemeljene za tužbu koja će se odnositi na period nakon 7. juna 2011. godine.

Veruje se da bi Fejsbuk mogao da plati milijarde dolara odštete. Presuda sudije je jasna, Fejsbuk je skupljao "bogatu kolekciju podataka o korisnicima, uključujući i prebivalište i IP adresu".

Foto: Pixabay.com

Fejsbuk je priznao da može da identifikuje korisnike iz Ilinoisa za koje je izradio sistem po kojem prepoznaje lica, što se može izraditi iz deset ili više fotografija koje se nalaze na nečijem profilu.

- Iako velik broj korisnika nije imao dovoljno označenih fotografija za generiranje, u januaru 2011. godine prosečan korisnik je bio tagovan u 53 fotografije, što je daleko više od potrebnih deset - stoji u sudskom podnesku iz decembra.

Portparol Fejsbuka je izjavio da je kompanija razmotrila sudsku presudu i da i dalje veruje da je tužba neutemeljena i poručuju da će se snažno braniti.

Dodaju i da je kompanija od starta bila veoma otvorena u vezi s tom tehnologijom. Osim toga, Fejsbuk je korisnicima nudio da isključe tu opciju i onemoguće da ih drugi taguju na fotografijama. Uz to, potvrdili su da su prikupljali podatke o ponašanju svojih korisnika i izvan te društvene mreže.

- Kad posetite neku stranicu ili aplikaciju koja koristi naše usluge, mi primamo informacije o tome čak i ako niste logovani na Fejsbuk ili ga ne koristite - rekao je direktor za upravljanje proizvodima David Beser, braneći se da isto rade Gugl i Tviter.

#Facebook

#Novac

'