AKTUELNO

U pisanom saopštenju izvršnog direktora kompanije Fejsbuk Marka Zukerberga upućenom Kongresu SAD pred kojim će svedočiti, oseća se pomirljiv ton, ocenjuje danas Rojters.

- Nismo dovoljno široko sagledali našu odgovornost i to je bila velika greška. To je bila moja greška i žao mi je. Ja sam osnovao Fejsbuk, ja njime upravljam, i ja sam odgovoran za ono što se ovde dogodi - poručio je on u pisanom saopštenju koje je objavio Komitet Predstavničkog doma SAD za energiju i privredu.

Prema njegovim rečima, to se odnosi na "lažne vesti, strana mešanja u izbore (u nekoj državi), govor mržnje kao i diveloupere i privatnost podataka."

- Sada je jasno da nismo učinili dovoljno da sprečimo da se ova sredstva koriste na nečiju štetu - naveo je on.

On je takođe naglasio da će velike investicije Fejsbuka u bezbednost "značajno uticati na našu profitabilnost koja napreduje". Agencija navodi da su akcije Facebook-a porasle 1,7 odsto u danu se Zukerberg sastaje sa američkim poslanicima uoči dvodnevnog svedočenja pred Kongresom, koje počinje u utorak.

Neimenovani zvaničnik kompanije Fejsbuk potvrdio je da je ona unajmila tim pravnih eksperata fiirme Vilmer Hejl i savetnike van te firme koji će pomoći u pripremi Zukerberga za svedočenje.

Kompanija Fejsbuk se našla pod velikim pritiskom nakon što je otkriveno da su podaci miliona korisnika završili u rukama konsultantske firme "Kembridž analitika" pošto je uzbunjivač Kristofer Vajl, koji je pomogao u osnivanju te kuće, rekao Gardijanu da su podaci oko 50 miliona korisnika Fejsbuka uzeti bez njihovog znanja i iskorišćeni u radu te kompanije za kampanju američkog predsednika Donalda Trampa 2016. godine.

Kako je Rojters prošle nedelje preneo, Vajli je izjavio i da je "Kembridž analitika" sarađivala i sa kanadskom "Egrigejt IQ".

- U svetlu nedavnih navoda da je moguće da je Egrigejt IQ povezan sa SCL i da je moguće da je, kao rezultat toga, na neprikladan način dobio podatke korisnika Fejsbuka, dodali smo ih na listu entiteta s kojima smo obustavili saradnju dok traje naša istraga - navodi se u saopštenju Fejsbuka.

SCL je skraćenica za firmu "Laboratorije za strateške komunikacije", koja ima ugovor s vladom i vojskom, i vlasnik je "Kembridž analitike", objašnila je britanska agencija.

Vajli tvrdi da je "Egrigejt IQ" primao novac od grupe za kampanju za izlazak Velike Britanije iz EU, pre glasanja na referendumu 2016, kada su Britanci izabrali da napuste Uniju.

Pročitajte još: FEJSBUK uvodi opciju koju za sada ima samo Zakerberg?

#Facebook

#Fejsbuk

#Mark Zuckerberg | Mark Cukenberg

'