AKTUELNO

Špijunski softver izrađen od strane "naprednog hakera" uspeo je da "upadne" u više mobilnih telefona putem popularnog "Vocap" programa za komunikaciju, i to bez intervencije korisnika kroz glasovne pozive u aplikaciji.

List "Fajnenšel tajms" je kao mogućeg hakera u ovom slučaju označio izraelsku grupu NSO, preneo je AP. Špijunski softver NSO-a je više puta otkriven u hakovanju novinara, advokata, branitelja ljudskih prava i disidenata.

Softver je uspeo da prodre u telefone kroz propuštene pozive putem funkcije glasovnog pozivanja aplikacije izjavio je portparol "Vocapa" i rekao da je softverom koji je otkriven početkom maja zaražen nepoznat broj uređaja.

Foto: Pixabay.com

Navodi se da korisnik nije imao mogućnosti da se odbrani, a prema rečima stručnjaka, jedini način zaštite u ovom slučaju je bio da "Vocap" aplikacija uopšte nije instalirana u telefon korisnika.

Najznačajnije je da je špijunski softver upleten u ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, koji je prošle godine ubijien u saudijskom konzulatu u Istanbulu, i čije telo nikada nije pronađeno.

#WhatsApp

#haker

'