AKTUELNO

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je danas da u Srbiji oko 94 odsto mladih ima profil na društvenim mrežama, a samo 23 odsto roditelja kontroliše vreme koje njihova deca provode na internetu.

- Srbija je, po poslednjem istraživanju, deseta zemlja u svetu po razvijenosti savremenih informacionih tehnologija, a kada je u pitanju bezbednost dece na internetu, Srbija je prva zemlja u regionu - kazala je ona na konferenciji "Dan bezbednog interneta" u Beogradu.

Matić je podsetila da je pre dve godine osnovan Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu sa ciljem da se smanje mogućnosti zloupotrebe mladih putem interneta.

Ona je ukazala da je pre osnivanja tog centra postojao veliki procenat devojčica koje su bile spremne da se upoznaju sa nepoznatim ljudima sa kojima su ostvarile kontakt na društvenim mrežama, a sada je taj procenat manji.

- Za dve godine bilo je više od 7.000 poziva, od kojih je formirano 1.380 predmeta, a 155 je imalo elemente krivičnog dela. Medju tim predmetima najzastupljenije je vršnjačko nasilje, ali i zloupotreba naloga na društvenim mrežama, vrbovanje i pedofilija - rekla je Matić.

Po njenim rečima, u Srbiji je povećan broj dece koja imaju odredjeni vid zavisnosti od video igrica.

- Primetni su i brojni poremećaji u socijalnom ponašanju dece koji su prouzorokovani korišćenjem interneta. Zbog toga država ima obavezu da stvori sve neophodne uslove za prevenciju zloupotreba putem digitalnih tehnogija - ocenila je Matić.

Savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Katarina Aleksić rekla je da se bezbednost na internetu može postići jedino osposobljavanjem mladih ljudi da društvene mreže koriste na adekvatan i siguran način.

- Deca i mladi moraju da razumeju kako da žive u digitalnom dobu. Ne treba da se plaše onoga što donose savremene informacione tehnologije, ali treba da budu oprezni - ukazala je ona.

Aleksić je podsetila da je u osnovnim školama u Srbiji uveden obavezan predmet "Informatika i računarstvo" koji, po njenim rečima, pohadja 130.000 učenika.

- Taj školski predmet se vrlo detaljno dotiče digitalne pismenosti i digitalnog nasilja, a sa ciljem da mlade upozna sa svim opasnostima koje mogu da im se dogode na internetu - rekla je Aleksić.

#Društvene mreže

#Srbija

'