AKTUELNO

Malver je kriv za sve - napunio je pretraživače besmislenim reklamama, pokrao silne podatke sa bankovnih računa korisnika, uticao na kompjuterske sisteme širom sveta, i na kraju doveo do toga da prosečan internet građanin više ne oseća slobodu da se kreće veb prostranstvima.

Malver je kriv za sve – napunio je pretraživače besmislenim reklamama, pokrao silne podatke sa bankovnih računa korisnika, uticao na kompjuterske sisteme širom sveta, i na kraju doveo do toga da prosečan internet građanin više ne oseća slobodu da se kreće web prostranstvima.

Pored navedenog, malver je učinio i da internet bude više centralizovan, te omogućio monopol u okviru mreže koja je zamišljena kao slobodna. Ove tvrdnje možda izgledaju pomalo preterano, ali ako se uzme u obzir da je malver uvek kreiran sa samo jednim ciljem – da kreatoru donese finansijsku dobit – postaje jasno da je i sloboda na internetu dobila svoju cenu.

Tako sigurnosni eksperti preporučuju da se izbegavaju neproverene aplikacije, te da se na uređaje ne otpremaju sumnjivi fajlovi. Jasno je da se tu pre svega misli na torente, te linkove u mejlovima koji dolaze od anonimnih pošiljalaca, budući da svaka nepromišljena akcija u svom središtu krije po jedan malver. Ako se ima u vidu da prosečan korisnik retko odluči da izdvoji novac za ozbiljan antivirus program, jedino rešenje je da se liši slobode, i da prestane da luta šumom neproverenih linkova.

Protiv malicioznih oglašivača, čiji je osnovni alat upravo malver, bore se i svi veliki internet pretraživači, koji su ovih problema svesni godinama, ali uprkos naporima, napadači uspevaju da ostanu u igri, da prevare sistem i održe se na vrhu malicioznih operacija. Jedino rešenje je da pretraživači u potpunosti odustanu od reklama, što se neće dogoditi u skorije vreme, tako da će maliciozne reklame i dalje imati svoje mesto u internet univerzumu.

Ako sloboda podrazumeva delovanje bez straha od opasnosti, onda je na internetu odavno nema, budući da su podaci, nalozi i sve što pripada korisnicima, pod stalnom pretnjom od malvera koji je tu da iskustvo učini komplikovanim na sve poznate i nepoznate načine.

#Internet

#haker

'