AKTUELNO

Bila je nacionalno blago!

Zilha Bajraktarević, poznatija pod svojim umetničkim imenom Silvana (koje je uzela po tada popularnoj glumici Silvani Mangano) Armenulić bila je poznata jugoslovenska pevačica narodne muzike, a mnogi su je smatrali nacionalnim blagom. Njen glas mogao je da otopi i najtvrđa srca. Ona je bila interpretatorka novokomponovanih narodnih pesama i sevdalinki, a svojom pojavom, načinom odevanja i pevanjem napravila je veliku promenu u muzici. Pesma 'Šta će mi život' Tome Zdravkovića koju je otpevala u kultnoj seriji 'Ljubav na seoski način' postala je megahit i u to vreme se prodala u neverovatnih 300 hiljada primeraka. Godine 1961. udala se za poznatog jugoslovenskog tenisera Radmila Armenulića, sa kojim je dobila ćerku Gordanu.

Foto: Printscreen YouTube/Nocni Zvuci

Njena sreća, popularnost i karijera tragično su ugašeni 10. oktobra 1976. godine u saobraćajnoj nesreći na auto-putu Beograd-Niš, kod mesta Kolari. Zajedno sa njom poginula je i njena sestra Mirjana i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RT Beograd.

Silvanina smrt za sobom je ostavila brojne misterije i čini se da niko ne zna šta se zapravo dogodilo te kobne noći.

- Uvek mi je teško kada moram da pričam o njenoj pogibiji. Prihvatio sam ono što je pisalo u policijskom izveštaju, a posle su mi rekli da je možda i ona bila za volanom. Sve te priče koje se vezuju za njenu smrt smatram kafanskim. Pamtim je kao osobu koja je bezgranično bila hrabra. Ničega se nije bojala. Volela je brz život i uzbuđivale su je opasnosti. Jednom je u Nemačkoj zalupila vrata stana, a ključ je ostao s unutrašnje strane. Izašla je na sims širok oko 40 centimetara po kome je, na visini od dvadeset metara, obišla kuću i kroz prozor na kupatilu ušla u stan. Kao supruga i drug bila je nežna, pažljiva i blagodarna - govorio je Radmilo o svojoj supruzi.

Foto: Fonet

Njihova ćerka Gordana, koja je danas profesor matematike i majka dvojice sinova, imala je samo 12 godina kada je Silvana tragično nastradala. O njoj nerado govori za medije, a u jednom od retkih intervjua koje je dala priznala je da i nakon toliko godina ima osećaj kao da je sve još uvek sveže.

- Kako mi nije teško, kao da se desilo juče - rekla je Gordana u jednoj emisiji - Veliku gužvu pamtim, mama je bila fantastično obučena, kad stane, zaseni sve. Meni je to tako izgledalo kao detetu i volela sam da se tu šunjam, vodila me je gde god je mogla. Volela je automobile, brzu vožnju. Bila je srećna iznad svega kad god je kupila novi auto. Vozila je muški... Nažalost. Volela sam zajedno sa njom da kuvam. Njen otac, moj deda, bio je poslastičar i ona je fantastično pravila kolače, tako da sam i ja volela da ih sa njom pravim. Moja majka nikad nije dozvoljavala da je neko šminka, da joj pravi frizuru, ona je volela sve to sama da uradi i ja sam uvek bila pored nje, gledala sam je kako se šminka i uživala sam u tome - ispričala je Gordana.

Diva narodne muzike, kako su je mnogi zvali, danas bi napunila 80 godina. Mnogi smatraju da se još nije rodio neko ko bi mogao da se zove njenom naslednicom u muzici. Emocija koju je davala na sceni, raskošni glas, harizma i neodoljiv šarm su je krasili i nema sumnje da će ostati upamćena dok god postoje oni koji će pevati njene pesme.

- Možda sam baš u kafanama, u kojima sam nekada pevala, stekla taj strah od budućnosti. Jer kad muzika ugasne, kad prestanu da zveče čaše i raspevani gosti odu svojoj sreći, svojim kućama, a ja ostanem sama pitajući se da li za mene postoji sutra." - rekla se Silvana, samo tri godine pre smrti.

Silvana Armenulić sahranjena je na Novom groblju u Beogradu.

Autor: Pink.rs

#Rođendan

#Silvana Armenulić

'