AKTUELNO

Legendarni pevač narodne muzike Šaban Šaulić, koji je tragično nastradao u Nemačkoj, biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu i počivaće pored glumca Nebojše Glogovca.

Direktor Javno-komunalnog preduzeća „Pogrebne usluge” otkrio je  da se zaposleni pripremaju za sahranu čoveka koji je svojim glasom i pesmama obeležio ne samo narodni melos već i srpsku kulturu uopšte, ali da se čeka da porodica Šaulić precizira detalje sahrane.

Foto: e-stock Miloš Rafailović, Tanjug

Naime, sahranjivanje u Aleji zaslužnih građana odobrava služba Protokola gradonačelnika Beograda i regulisano je gradskom Odlukom o uređenju i održavanju groblja i sahranjivanju. Baltovski pojašnjava da na osnovu pomenute odluke, u Aleji zaslužnih građana mogu da budu sahranjeni nosioci najviših odlikovanja Republike Srbije, akademici SANU i počasni građani Beograda.

- Gradonačelnik Beograda ima pravo da u izuzetnim situacijama odlči o dodeli mesta za sahranjivanje ličnosti za koju se proceni da je dala značajan doprinos kulturi i javnom životu grada i republike u oblasti u kojoj je delovala, a ne pripada navedenim kategorijama - objašnjava Baltovski, dodajući da zasad u Aleji.

U Aleji do sada počiva 741 osoba

U Aleji zaslužnih građana sahranjeni su, između ostalih, premijer Zoran Đinđić, pravnik i istoričar Slobodan Jovanović, književnici Danilo Kiš, Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Mira Alečković, Borislav Pekić, Branko Ćopić, Brana Crnčević, Momo Kapor, vajar Stevan Bodnarov, glumci Stevo Žigon, Rahela Ferari, Ružica Sokić, Zoran Radmilović, Bora Todorović, Petar Kralj, Olivera Marković, Radmila Savićević. Među eminentnim ličnostima srpske kulture, pored njih počivaju slikari Milić od Mačve, Olja Ivanjicki, Nedeljko Gvozdenović, Branko Miljuš, Petar Lubarda, istoričar Milorad Ekmečić, kao i sportisti Artur Takač, nekadašnji predsednik MOK-a, košarkaši Radivoje Korać i Rajko Žižić.Pre pet godina, 2013, u Aleju velikana preneti posmrtni ostaci heroine Prvog svetskog rata – Milunke Savić, a 2016. godine su sa Trga Slavija preneti i sahranjeni posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića.

Podsetimo, legendarni pevač Šaban Šaulić izgubio je život u teškoj saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj. Iako je odmah helikopterom prebačen u bolnicu u Bilefeldu, napori stručnjaka koji su ga reanimirali dva i po sata nisu urodili plodom.

#Šaban Šaulić

'