AKTUELNO

Kako smanjiti račune za grejanje su aktuelna tema svake jeseni, a uz malo truda svaki objekat može da bude energetski efikasan.

Izolacija prozora, dodatna rebra na radijatoru, zadihtovana ulazna vrata i dovraci, rupe popunjene gipsom i stiropor pokrivač fasade - samo su neki od načina da se ugreje dom.

Kako smanjiti račune za grejanje su aktuelna tema svake jeseni, a uz malo truda svaki objekat može da bude energetski efikasan. Pored odabira najekonomičnijeg ogreva za zimu, kuće i zgrade koje su stare više od četiri decenije neophodno je pripremiti za zimu kako bi sobe bile što toplije.

- Pored fasade, najveći problem su prozori i vrata koji ne dihtuju dobro i snižavaju temperaturu i do šest stepeni - kaže Dejan Krstić, stručnjak za izolaciju. - Drvene prozore treba zadihtovati i to je najisplativije uraditi duraluminijum-lajsnama, koje odstranjuju i buku, kao i ulazak prašine. Tokom noći treba spuštati roletne, a grejanje u najhladnijim danima ne treba gasiti.

1. Izolacioni sloj maltera spolja bi morao da se nalazi iznad nivoa zemlje. To je prvi i najvažniji poduhvat koji treba obaviti pre početka zime. Najhladniji su severni zidovi, a termoizolacija stiroporom po kvadratu košta oko 200 dinara. Kod zidova na višim spratovima stiropor izolacija se ne stavlja u sobu zbog opasnosti od požara i smanjenja prostora.

2. U stanovima na višim spratovima mogu se dodati rebra radijatora ili ubaciti grejači. Hladan zid treba "pokriti" policama ili pločama od plute koje u proleće mogu da se uklone. Iza radijatora se može postaviti folija kako bi reflektovala toplotu.

3. Prozori, vrata i dovratak su najveći "rasipnici" energije. Nova stolarija je izuzetno skupa investicija i čuva toplotu samo prvih nekoliko godina, a drvena neuporedivo bolje dihtuje od PVC. Pošto su gumene trake samo privremeno rešenje (koje oštete farbu), bolji izbor su aluminijumske lajsne koje za trećinu štede energiju. Duraluminijum elastičnetrake majstori postavljaju na pokretne delove ramova drvenih prozora i imaju doživotnu garanciju.

4. Podovi bez dobre izolacije, naročito u prizemlju, gube i do šestinu energije. Ovo naročito važi za pločice i materijal koji nije od drveta. Dodatni itison, tepih ili ćilim će pomoći i da parket bude topliji.

5. Dimnjak, kamin, nosive grede na tavanu, ali i ventilator ugrađen u prozor ili crevo klime oko kojeg su rupe, gube mnogo toplote i sve ih treba zatvoriti gipsom. Šupljine u spoljnim zidovima i naročito razmaknute cigle moraju se popuniti pre zime.

#Kuća

#Zima

'