AKTUELNO

Osim sredstava za čišćenje koja kupujete u supermarketima, postoje i sredstva koja možete uzeti iz svoje kuhinje, a koja su vrlo efikasna u otklanjanju kamenca.

Prirodna sredstva, za razliku od hemijskih, imaju nekoliko prednosti: sastojke je lako nabaviti, nisu skupi, ne sadrže aditive, manja je verovatnoća za alergijske reakcije, nemaju štetan uticaj na okolinu, a nakon njih kuća miriše mnogo svežije.

Ako je kamenac začepio slavinu na česmi, onda je najbolje da uzmete sirće, namočite ga na krpu, omotate krpu oko slavine i ostavite da stoji nekoliko minuta. Ako efekat nije bio zadovoljavajući, onda probajte da kamenac očistite limunom.

Sok od limuna

Od limuna se može pripremiti univerzalno sredstvo za čišćenje. U flašu s raspršivačem pomešajte sok od jednog limuna, petnaestak kapi eteričnog ulja limuna i litar vode. Osim što čisti, limunov sok uspešno uklanja i vodeni kamenac s kuhinjskih armatura i posuđa. Za sprečavanje nakupljanja kamenca, ali i za poliranje, kuhinjske česme povremeno natrljajte sokom, odnosno kriškom limuna.

Sirće i limunska kiselina su idealno sredstvo za čišćenje kamenca, ne samo na slavini, već i u wc šolji. Naravno to ne znači da hemijska sredstva za čišćenje treba izbaciti iz upotrebe.

Svakako, prljavštinu i bacile ćete najbolje ukloniti hemijskim sredstvima, ali kamenac se idealno može odstraniti uz pomoć sirćeta i limuna.

Ako mlaz vode iz slavine prska sa strane, onda morate obratiti pažnju na perlator, mali deo koji se sastoji od metalnog prstena i plastične mrežice na vrhu slavine. Kada rastavite perlator, stavite delove u posudu sa vrućim sirćetom i ostavite oko dva sata, a idealno je preko noći. Nakon toga sve dobro isperite vodom i ponovo montirajte.

Magična soda

Soda omekšava vodu i uklanja kamenac, pa njom možete očistiti zidove wc šolje. U vodu ulijte, na dva sata, šoljicu alkoholnog sirćeta i isto toliko sode. Dogodiće se mali, bezopasni hemijski proces, nakon kog će vaša šolja zablistati. Soda je, takođe, odlično abrazivno sredstvo. Pomešajte je s limunovim sokom i smesom očistite lavabo i kadu.

#Čišćenje

'