AKTUELNO

Postoji mnogo sredstava koja će vam pomoći da se rešite mrlje od vina. Treba naravno naglasiti da je brza reakcija jako bitna (nemojte čekati da se mrlja osuši) te da je uvek bolje upiti papirnatim ubrusima nego trljati.

Vodka

Navodno su jaka alkoholna pića poput vodke jak adut protiv mrlja od vina jer otapaju pigmente boje i tako sprečavaju da se zadrže na tepihu ili ostalim tkaninama.

Mineralna voda

Mineralna voda dugo je bila na glasu kao najbolje sredstvo za uklanjanje mrlja od vina ako tkaninu umočite s obrnute strane a zatim neprestano upijate papirnatim ubrusima. Još uvek nije sasvim jasno zašto je to slučaj, a nedavno je tim naučnika uspeo da otkrije samo da možda ima veze s mehurićima u mineralnoj vodi.

So, ključala voda i sirće

Procedura je sledeća: natopite mrlju hladnom vodom, posolite (pričekajte dok ne poprimi roze boju), zatim prelijte ključalom vodom pa onda natopite sirćetom (i na kraju isperite). Ova metoda je efektivna ako imate dovoljno vremena.

Deterdžent za sudove i hidrogen peroksid

Natopite mrlju jednakom količinom deterdženta za sudove i hidrogen peroksida, a zatim pokušajte sve da upijete papirnatim ubrusima.

Foto: Pixabay.com

Belo vino i soda bikarbona

Kako biste mrlju izvukli iz tepiha najprije je natopite belim vinom (kako bi se boja razredila) a zatim namažite pastom od sode bikarbone (promer sode bikarbone i vode neka bude 3:1). Ostavite pastu da deluje sat vremena ali pripazite da je sve vreme bude vlažna (po potrebi pošpricajte vodom). Mrlja bi trebalo da nestane.

Pena za brijanje

Pena za brijanje bi trebalo da spreči da se mrlja od vina upije u tkaninu. Lagano utrljamo penu, a zatim obrišemo toplom vodom i doslovno “obrijemo” mrlju.

#Vino

'