AKTUELNO

Ovo je optimalna temperatura za efikasan rad jer u hladnoj prostoriji opadaju koncentracija i kreativnost.

Najčešći sukobi na radnom mestu među kolegama, i to tokom leta, nastaju uglavnom zbog korišćenja klima-uređaja. Jedni su besni što klima "duva" direktno u njih, dok je drugima i dalje prevruće.

Bez obzira na to što su ovi kancelarijski ratovi sezonski, neka istraživanja svedoče da temperatura u prostoriji i te kako utiče na rad i efikasnost zaposlenih, na trošak firme, pa čak i na polove.

Naime, prema studiji američkog Univerziteta Kornel, zaposleni više greše ako je u prostoriji hladno.

- Pri hladnoći telo troši više energije za zagrevanje tela, što dovodi do manjka energije za koncentraciju, razmišljanje i kreativnost - navodi se u studiji.

Istraživači su istakli i da takvo smanjenje performansi znači dodatni trošak od 10 procenata po satu za svakog zaposlenog.

Ali ni prekomerna toplota nije dobra za efikasnost. Istraživanja na Univerzitetu tehnologije u Helsinkiju pokazala su da je najveća produktivnost na temperaturi od 22 stepena, jer se već na 23-24 stepena rezultati smanjuju.

Prema studiji stručnjaka Ujedinjenih nacija, prosečna idealna temperatura za radno okruženje za žene je 22, dok je za muškarce 21 stepen. U njoj se tvrdi da temperatura može imati uticaj na volju zaposlenih za sarađivanjem - u toplom okruženju zaposleni se osećaju prisnije i blagonaklono prema drugim kolegama.

U Srbiji od 18 do 28°C

U Srbiji, maksimalna dozvoljena temperatura za rad u zatvorenoj prostoriji kreće se u rasponu od 18 do 28°C. Ovo je regulisano Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu iz 2009. godine, ali u njemu nije navedeno kolika je optimalna temperatura.Pravilnik zahteva da zaposleni piju običnu vodu ukoliko fizička aktivnost traje kraće od 60 minuta, a kada fizička aktivnost traje duže od 60 minuta, preporučuju se pića sa dodatkom ugljenih hidrata i elektrolita.

#Kancelarija

#Klima

'