AKTUELNO

Ukoliko imate osećaj da ste stalno umorini, onda obratite pažnju na sledeće stvari koje mogu biti okidači koji vas dovode u to stanje, a da toga niste svesni.

Iako svako od nas ima dane kada bi samo ležao i kada ništa ne bi radio po ceo dan, to je ok sa vremena na vreme, ali onog trenutka kada shvatite da vam je to prešlo u naviku, onda je vreme da menjate nešto u vašem životu. Krivci su:

Temperatura u stanu

Istraživanja pokazuju da bi idealna temperatura tokom dana trebalo da bude niska, da iznosi negde između 15 i 20 stepeni Celzijusa, pa tako ukoliko je u vašem stanu temperatura tokom dana niža ili pak viša, onda je to razlog zašto vam se spava i zašto osećate umor..

Mobilni telefon

Naravno da ne možete da odmorite kad vam mobilni telefon stalno zvoni i kad vam stalno stižu neke poruke. Kada san toliko puta prekinete, ne možete ni da se naspavate kako treba, pa ste zato ujutru al ii čitav dan mrzovoljni, umorni i bez energije.

Osvetljenje iznad glave

Istraživanja pokazuju da ljudi koji rade uz prirodno svetlo spavaju bolje tokom noći od onih koji rade uz veštačko osvetljenje. A upravo zato su oni koji rade uz prirodno svetlo manje lenji i umorni tokom dana, dok je s drugom grupom potpuno obrnuto.

Plavi zidovi

Foto: Pixabay.com

Plavi zidovi dolaze u obzir isključivo u spavaćoj sobi, nikako u drugim delovima kuće ili stana gde provodite veći deo dana. Istraživanja pokazuju da plava boja zidova utiče na usporavanje otkucaja srca, smanjuje krvni pritisak pa samim tim to je jedan od razloga zbog kojeg se osećate umornim.

Nered na radnom stolu

Zvuči blesavo, ali ako neprestalno nešto odlažete, otkazujete planove, okrivite za to nered na vašem radnim stolom, ili bolje sami sebe? Vi ste pak krivac za nered na vašem radnom prostoru. Istraživanja su pokazača da nered koji se nalazi na vidnom mestu ima uticaj na vašu koncentraciju, jer puno aktivnosti ulažete da pronađete nešto među svim tim sitnicama i još kognitivno se naprežete, pa se tako osećate umorno. Vreme je da sredite taj nered.

Kompjuter

Tehnologija nam je olakšala život ali s druge strane nas čini lenjima. Umesto da odemo do prodavnice i sami uzmemo šta nam je potrebno, mi danas sve možemo da naručimo na internetu, sa prijateljima se možemo čuti preko društvenih mreža, pa ko bi uopšte izlazio?

Nezdrava hrana

Hrana koja je prepuna ugljenim hidratima je isto jedan od uzročnika umora. Kada konzumirate takve namirnice, količina šećera u krvi prvo se naglo poveća što rezultitra povišenom energijom koja ne traje dugo, a zatim dolazi do naglog pada količine šećera a rezultat je narvno – umor.

Kafa

Deluje čudno na prvi pogled jer kafa i služi da nas razbudi, međutim, ukoliko kafu pijete pre spavanja onda se oprostite od spavanja te večeri, i naravno oprostite se i od toga da budete odmorni sutra dan.

Sveće sa mirisom lavande

Ukoliko tokom dana upalite sveću sa mirisom lavande i svoj dom ispunite tim cvetnim mirisom, verovatno će vam spavati i neće vam se dati da radite više apsolutno ništa.

TV

Nažalost, bili toga svesne ili ne, naše omiljene serije i emisije kroz televizijski prijemnik šalju plavu svetlost koja smanjuje mogućnost proizvodnje melatonina u našem mozgu, zbog čega se automatski remeti i naš san te je on obično lošijeg kvaliteta nego inače.

S. P.

#Kuća

#Umor

'