AKTUELNO

Baš ovako su one to radile.

Poznato je da je kupatilo jedno od najprljavjih mesta u kući. Bez obzira na to što možda svaki čas briskate i čistite ponešto u kupatilu, na svakih nekoliko meseci trebalo bi da ga očistite detaljno.Vodič od 5 koraka pomoći će vam da to uradite na pravi način i to sredstvima baziranim na prirodnim sastojcima. Baš kao što su to radile naše bake.

1) TUŠ

Krenite od vrha. U plastičnu kesu sipajte taman toliko sirćeta (ili sredstva za čišćenje baziranog na sirćetu) koliko je potrebno da se cela glava tuša potopi u njega, vežite je oko tuša i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru samo isperite.

Zavese za tuš kabinu operite u mašini za veš običnim deterdžentom. Za vrata tuša koristite prirodno sredstvo na bazi sirćeta i sode bikarbone koje treba da nanesete na vrata, pa posle sat vremena stajanja obrišite krpom sa mikrovlaknima, isperite, pa prosušite krpom.

Foto: Burst

Samu kadicu tuša dovoljno je prati na nedelju dana. Napunite je toplom vodom, ostavite da odstoji 15 minuta, pa je onda istrljajte prirodnim abrazivnim sredstvom.

Nakon pranja sve oprane delove dobro osušite. Otvorite i prozor kako se ne bi stvarala dodatna vlaga.

2) KAMENAC

Izribajte sva mesta na kojima se uhvatio kamenac, a zatim dobro isperite. Za ribanje koristite sgrublji sunđer i sredstvo na bazi limuna ili sirćeta. Nakon toga provetrite kupatilo. Kamenac je porozan i veoma pogodan za razvoj bakterija. Svakih šest meseci ponavljajte postupak.

3) PLOČICE, ZIDOVI, PLAFON

Poprskajte pločice, svu drvenariju i plastiku i plafon proizvodom za čišćenje na bazi prirodnih sastojaka i pustite toplu vodu na tuš sve dok se ne stvori para (oko pet minuta). Zatim isključite, izađite iz kupatila, zatvorite vrata i ostavite da para i proizvod deluju zajedno nekih 20 minuta. Nakon toga sve površine obrišite čistom krpom. Na samom kraju obrišite pod.

Foto: Burst

4) WC ŠOLJA

U šolju naspite šoljicu sode bikarbone i odstavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim iščetkajte i pustite vodu. Držač za četku napunite toplom vodom i sredstvom za čišćenje i ostavite da odstoji, a onda prljavu vodu prospite u šolju.

5) ODVOD

Naspite sirće ili sodu bikrabonu u odvod lavaboa i pustite toplu vodu. Slavinu očistite maramicama za dezinfekciju koje znatno smanjuju broj bakterija (krpa može samo da ih pomeri sa jednog mesta na drugo). Zatim je istrljajte tvrđom površinom kuhinjskog sunđera.

#Dom

#Kuća

#Čišćenje

'