AKTUELNO

Neki ljudi dom uređuju potpuno u skladu sa feng šui principima, ne praveći nikakve kompromise, dok drugi misle da je reč o praznoverju i da to gde ćemo staviti kauč nema nikakvog uticaja na naš život. Ako ste "negde između", možete primeniti pravila feng šuija na spavaću sobu, jer odatle sve kreće, i videti da li vam novo uređenje prija.

Feng šui je drevna kineska disciplina kojoj je cilj da kreira harmonično okruženje zasnovano na principima prirode kako bi bolja energija prostrujila kroz dom. Kad je reč o primeni ovih principa na spavaću sobu, jedna stvar ne sme da se izgubi iz vida - njena primarna funkcija, a to su odmor, relaksacija i romantika.

Pozicija kreveta

Uzglavlje kreveta treba da bude uza zid radije nego ispod prozora. Takođe, krevet ne treba da bude odvojen od zidova i da "pluta" nasred sobe jer mu tako fali stabilnost. Osećaj lebdenja i "neuzemljenja" čini da teže zaspimo, dok se kad je krevet uz ivicu osećamo sigurnije, pa je i san lepši. Krevet ne treba da bude ni u uglu prostorije, to je u redu za dečje sobe, ali za bračne ne. Stavite ga na sredinu, kako bi oba partnera mogla da uđu svako na svoju stranu kreveta bez problema i prepreka koje ih na tom putu blokiraju.

Balans

U spavaćoj sobi razmišljajte o kategorijama balansa i harmonije - natkasne i lampe na njima ne moraju da budu identične, ali neka budu iste veličine i kvaliteta. Ma kako nam prostor za odlaganje uvek bio potreban, prostor ispod kreveta treba da bude čist, jer sve stvari koje stavljate ispod njega loše utiču na odnos, tvrde stručnjaci za feng šui.

Foto: Pixabay.com

Fotografije

Umetnička dela koja izazivaju osećanja tuge, straha i bola nisu za spavaću sobu, u kojoj treba da se opustimo. U spavaćoj sobi je važno da razvijamo osećanja smirenosti i romantike, pa birajte takve slike. Bračni partneri bi trebalo da imaju barem jednu fotografiju na kojoj su nasmejani. Fotografijama sa roditeljima, braćom, sestrama, bakama i dekama nije mesto u spavaćoj, već u dnevnoj sobi.

Privatnost

Dok u dnevnoj sobi nije toliko važno sakriti prozore zavesama, u spavaćoj je neophodno napraviti distancu od spoljnog sveta. Važno je da se osećamo prijatno i slobodno, pa nabavite roletne ili teške zavese koje će blokirati poglede drugih. Takođe, dodajte mekane prekrivače i tepihe, jer spavaća soba traži jin energiju.

Uređaji

Iz spavaće sobe bi trebalo "proterati" elektronske uređaje, tako da tableti, telefoni i televizori nemaju šta da traže u relaks oazi. Ako baš ne možete bez televizora, vodite računa o tome da ne bude preveliki, kako ne bi dominirao prostorom.

#Dom

#Feng šui

'