AKTUELNO

Američki naučnici su otkrili da unutrašnjost kuće može da utiče na našu težinu.

Istraživači na Univerzitetu u Kaliforniji (SAD) sproveli su niz studija o tome kako enterijer utiče na težinu osobe i došli do vrlo zanimljivih zaključaka.

Otvorite zavese

Stručnjaci tvrde da tamne sobe doprinose apetitu, a razlog za to je psihološki. Činjenica je da se u mraku osoba opušta i ne okleva da posegne za ukusnom hranom. Plus, zbog nedostatka svetlosti, proizvodnja vitamina D u telu se smanjuje i povećava se nivo grelina, hormona gladi. Zbog toga je poželjno dobro osvetliti prostorije, odabrati stan sa velikim prozorima, otvoriti zavese.

Svetli zidovi

Dugo nije nikakva tajna da boja zidova takođe ima sposobnost da utiče na osobu. Na kraju krajeva, nije slučajno što su zidovi u prodavnicama brze hrane često obojeni u svetlim nijansama narandžaste, žute i crvene. Prema psiholozima i nutricionistima, ove boje su među onima koji izazivaju apetit. Ispostavlja se da tople nijanse izazivaju glad, dok pastelna paleta - plava, boja jorgovana, bež i roze - umiruju glad. Zbog toga je bolje izabrati hladne boje za kuhinju.

Ogledala

Psiholozi preporučuju uklanjanje ogledala iz prostorija gde radite gimnastiku.

Način na koji jedete

Nutricionisti preporučuju da jedete mirno, a ne u žurbi. Činjenica je da oni koji brzo jedu hranu, dobijaju u proseku 70 kcal više. Da bi se kontrolisao proces, preporučljivo je uvek jesti polako. Setite se da večera treba da traje najmanje 20-30 minuta.

Izaberite pravo posuđe

Boja, oblik i veličina posude takođe može uticati na proces gubitka težine. Dakle, hrana u belim i tanjirima jarkih boja izgleda privlačnije. Uvek birajte male i tamne posude ukoliko želite da izgubite višak kilograma.

#Kuća

#Težina

'