AKTUELNO

Nikola Dovat sasvim slučajno počeo je da se bavi ovim zanatom.

Unikatni i umetnički predmeti uvek su bili ukras svakog doma. Mnogi bi želeli da im u uglu svetli lampa nekog svetskog dizajnera, ali kad vide delo od materijala koji je napravila priroda i oplemenio čovek, potpis više nije važan. Takve su lampe od tikve Novosađanina, Nikole Dovat.

Foto: Dragan Kurucić

Ovo je radionica čarobnih lampi. Nikola Dovat, mašinac po profesiji, ali umetnik u duši, lampe od tikve pravi duže od decenije, a prva je, kaže, nastala sasvim slučajno.

- Listajući italijanski broj časopisa "Casa", dopala mi se jedna lampa od kokosa. Pomislio sam, što i ja nešto slično ne bih napravio a pri ruci u tom trenutku umesto kokosa bila mi je samo tikva. Danas mogu da napravim šta god poželim – smeškajući se priča Nikola za Pink.rs

Foto: Dragan Kurucić

Lampe ovog Novosađanina mogu se videti u mnogim gradskim lokalima, ali i u domovima prijatelja širom Evrope, a jedna je i u privatnom muzeju primenjenih umetnosti u Amsterdamu. Priča nam da od tog posla ne može baš da se živi, ali da su mu lampe ipak više od hobija. ne zna koliko je ovakvih lampi do sada napravio. Radi direktno iz glave i gotovo nikad nema nacrte.

Foto: Dragan Kurucić

- Ja ne pravim lampu od jedne tikve, kao drugi. Dve ili više najpre dobro zagledam, pa izmaštam i nastane unikatno delo – kaže Nikola Dovat.

Za neke mu treba dva, a druge lampe radi i po desetak dana. Sve, kaže, zavisi od inspiracije. A najveći problem su mu, verovali ili ne, tikve kojih poslednjih godina u Srbiji gotovo i da nema, jer i tom malom broju uzgajivača vremenske prilike nisu išle na ruku.

M. Vitomirović

#Lampe

#Novi Sad

#Zanat

'