AKTUELNO

Zvono na vratima, ključevi, krpe samo su neki od najopasnijih mesta za naseljavanje bakterija. Zato je neophodno održavanje higijene ovih predmeta.

Iako redovno perete ruke, treba da znate koji su predmeti u vašem domu najprljaviji i, kao takvi, predstavljaju stanište za mnoge bakterije.

Verovali ili ne, prekidači za svetla prepuni su bakterija koje prenosimo dlanovima. Prekidač je prva stvar koju uveče dodirujemo, zbog čega je važno prebrisati ga sredstvom protiv bakterija. A većina ljudi to zaboravlja.

I zvono na vratima je potencijalno leglo zaraze usled činjenice da ga dodiruju i domaćini, ali i gosti. Higijenu gostiju ne možete kontrolisati, tako da vam savetujemo da zvono redovno brišete antibakterijskim sredstvom.

Najpraktičniji predmet za održavanje higijene kuhinjskih površina jeste krpa. Paradoksalno, ona je i jedna od najvećih opasnosti u pogledu zaraze. Vlažna krpa još više ubrzava množenje bakterija. Zato se preporučuje da umesto krpe koristite papirne ubruse.

Jedni od najprljavijih predmeta jesu ključevi. Uzimamo ih u ruke nekoliko puta dnevno i ne razmišljajući koliko su zapravo nečisti. Zbog mnogobrojnih bakterija, ključeve ne bi trebalo stavljati na mesta na kojima se odlaže hrana.

Foto: Pixabay.com

I, na kraju, pravi šampion u sakupljanju bacila jeste mobilni telefon. To je predmet koji uzimamo u ruke najčešće. Zato je bitno da ga povremeno prebrišete antiseptičkom mokrom maramicom ili vatom umočenom u medicinski alkohol.

Foto: Pink.rs

#Bakterija

#Dom

#Higijena

'