separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

NIŠTA VIŠE NEĆETE BACITI: GenijalnI trikovi kako da iskoristite otpatke od voća i povrća!


Ovi sastojci su izuzetno korisni i zdravi.


Kada očistimo voće i povrće otpatke odmah bacamo u kantu, a ni ne znamo koliko mogu da nam budu dragoceni i kako sve možemo da ih iskoristimo. Evo sjajnih ideja koje vam preporučujemo!

1. Domaće jabukovo sirće - Dobro opranu koru od jabuke, kao i ostale otpatke od nje, stavite u teglu, pa prelijte sa 2 šolje vode. Dodajte 2 kašičice šećera i dobro promešajte. Obratite pažnju da kora bude potopljena, jer će se u suprotnom ubuđati. Prekrijte gazom ili filterom za automat za kafu, ako imate. Ostavite da stoji nedelju dana na sobnoj temperaturi, svakodnevno mešajući. Kada vidite mehuriće iscedite sirće i ostavite još nekoliko dana dok ne dobijete željenu kiselost. Ovako pripremljeno sirće može da vam traje do godinu dana ako ga držite dobro zatvorenog u frižideru.

2. Kora jabuke kao izvor vlakana - Koru od jabuke možete da dodate u smuti kako biste obogatili ukus i obezbedili svom zdravom napitku više vlakana.

3. Čaj od kore jabuka - Koru od 3 jabuke prokuvajte sa štapićem cimeta i 2 kašičice šećera. Dobićete ukusan napitak koji ćete od sada stalno da pravite.

4. Čips od kore jabuka - Na pleh stavite papir za pečenje, pa preko njega kore od jabuka. Pospite ih mešavinom 3 kašičice šećera i 1 kašičice cimeta. Pecite 30 minuta na 150 stepeni.

5. Čips od ostataka povrća - Otpatke od paškanata, šargarepe i krompira polijte maslinovim uljem i pospite belim i crnim lukom u prahu, alevom paprikom, solju i biberom po ukusu. Sve dobro promešajte i pecite 8-10 minuta na 200 stepeni.

6. Kora od limuna i pomorandže - Isečenu ili narendanu koru limuna i pomorandže zamrznite za kasnije ili ubacite u piće, pospite po desertu ili salati. Takođe, možete da napravite i maslinovo ulje sa korom limuna. Koru od 4-6 limuna stavite u maslinovo ulje i ostavite na tihoj vatri 15 minuta. Izvadite koru i prespite ulje u flašu. Čuvajte do nekoliko nedelja u frižideru.

7. Prirodna sredstva za čišćenje - Koru 4 pomorandže prelijte sa 2 šolje sirćeta i ostavite 1-2 dana. Procedite, pa polovinu tečnosti razblažite istom količinom vode. Izblendirajte koru od 3 grejpfruta, pa u polovinu šolje ovako dobijenog praha dodajte pola šolje sode bikarbone, pola šolje krupnije soli i promešajte. Ovim sredstvom možete da čistite sudoperu.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti