AKTUELNO

Početkom proleća u baštama se sadi povrće, a ako živite u gradu, ne morate ni da imate baštu da biste postali baštovan. Dovoljni su vam terasa, volja i novac.

Urbano baštovanstvo nije nikakav trend. U saksijama mogu da se gaje gotovo sve vrste biljaka, jestive ili ukrasne, višegodišnje ili jednogodišnje.

Na terasi mogu da se sade sve vrste začinskog bilja, paradajz, luk, rotkvice, feferone, pa čak i voćke poput limuna i jagoda.

ZAČINI, PARADAJZ I JAGODE

Dovoljno je da seme bilja pospete po zemlji u saksiji, blago prekrijete tankim slojem humusa i redovno zalivate. Peršun, ruzmarin i bosiljak biće vam sigurno od koristi i u kuhinji za pripremu jela, ali i kao dekor na balkonu.

Stručnjaci kažu da isprobate kombinacije začina i drugih biljaka.

Ruzmarin može biti savršena pratnja za jagode. Ne samo da ruzmarin odbija insekte već se i potrebe za vodom ovih biljaka odlično uklapaju - treba im više vode na početku sezone, a onda sve manje kako leto odmiče, a berba jagoda se završi. Srebrnozeleni listići ruzmarina kraj jarkozelenog lišća jagoda ulepšaće ambijent terase.

Kadifica je odličan pratilac povrća poput paradajza jer ima jako dejstvo kao insekticid.

Foto: Pixabay.com

Bosiljak ima isto dejstvo da odbija štetočine, tako da i njega možete posejati u žardinjeri s paradajzom. Ove dve biljke su dobar tim i zato što imaju slične potrebe za vodom pa im odgovara da budu smešteni u istoj posudi.

LJUTE PAPRIČICE

Feferone veoma dobro podnose saksijski način proizvodnje. Ova višegodišnja biljka voli sunce i toplotu, pa saksije držite na osunčanoj stani. S obzirom da ih ima u gotovo svim bojama, od žute, crvene, zelene do tamnoljubičaste, pravi su raj za oči. Treba da znate da seme sporo niče, pa ga najpre stavite u mokru gazu da proklija pa tek onda stavite na površinu zemlje i obavezno zalijte zemlju pre setve.

Foto: Pixabay.com

ŠARGAREPA

Bebi šargarepa može da se gaji u saksijama. Izaberite dublje saksije ako želite da rastu duže biljke i redovno ih zalivajte.

#Biljke

#Kuća

'