AKTUELNO

Ova vrsta saksijskog cveća simbolizuje želju za intimom, mir i kreativnost, pa je poklon sa više lepih poruka.

Retke su dame koje se ne bi obradovale cvetu za 8. mart. Zato muškarci treba da znaju da sa orhidejom sigurno neće pogrešiti. Po izgledu elegantnih latica među ljubiteljima cveća nosi titulu cveta ljubavi i plodnosti. Simbolizuje želju za intimom, mir i kreativnost, pa je orhideja poklon sa više lepih poruka.

Mogu se naći u različitim bojama, a da bi što duže krasile vaš dom, upoznajte pravila njene nege.

Svetlost

Saksiju sa orhidejom najbolje je da stavite pored prozora. Ona voli svetlost, a idealna dnevna temperatura za cvetanje je od 18 do 30 stepeni. Zato je odličan izbor cveća za proleće. Boja listova orhideje je najbolji pokazatelj da li dobija dovoljno svetlosti. Zdrava orhideja bi trebalo da ima svetlozelene listove, dok tamnozeleno lišće govori da biljka ne dobija dovoljno svetlosti. Ukoliko je lišće žućkasto, ima previše svetlosti, pa je pomerite sa tog mesta.

Foto: Pixabay.com

Zalivanje

Orhideja treba da se zaliva jednom nedeljno, i to preko cele godine, a kada cveta, orošavajte je odstajalom vodom. Prskajte samo lišće, stablo i koren, nikako cvetove. Listove možete povremeno da obrišete krpom koju ste prethodno potopili u mlaku vodu. Na taj način ćete i njima dati svežinu.

Foto: Pixabay.com

Presađivanje

Orhideje ne bi trebalo presađivati u saksiju sa običnom zemljom već u supstrat za orhideje koji se sastoji od mahovine, kore drveta, lišća i korenja paprati. Supstrat možete da kupite u poljoprivrednim apotekama.

Posuda u koju presađujete orhideju treba da bude za prst šira od one u kojoj je dotad bila. Ove biljke vole kada imaju malo mesta u saksiji jer tad više rastu. Kada presadite biljku, nemojte da žurite sa zalivanjem. Sačekajte da prođe deset dana.

Saksija

Materijal od kojeg je saksija napravljena dosta utiče na količinu zalivanja. Ukoliko je biljka zasađena u glinenoj saksiji, morate je češće zalivati jer se brzo isušuje. Zato je važno da odaberete saksiju sa otvorom. Koren orhideje ne sme dugo da bude u kontaktu sa vodom jer može da istruli. Staklene ili plastične posude su dobar izbor pošto omogućavaju da svetlost dođe do korena.

#Cveće

#Žena

'