AKTUELNO

Kada poželimo da preuredimo dom ili da od nule dekorišemo novi prostor, neretko se rasplinemo na mnogo strana i na kraju ništa ne uradimo.

Dekorisanje novog doma ili preuređenje starog je maraton, ne sprint, poručuju dizajneri. U toj trci treba razmišljati o raznim stvarima, od podova, preko stolova, osvetljenja, jastuka, fotografija, umetničkih dela, nameštaja za odlaganje. Ako je uređenje doma vaša novogodišnja želja, evo od čega treba da krenete.

Izaberite stil - Pre nego što počnete da kupujete pojedinačne komade, prvo izaberite stil. Savremeni je dobar izbor kad su u pitanju mali prostori. Ima dosta sličnosti sa minimalizmom jer je akcenat na malom broju kvalitetnih komada nameštaja. Podrazumeva jasne linije, metal i staklo umesto drveta, a kad je reč o bojama, u fokusu su bela, crna i siva. Prelazni tip podrazumeva spoj tradicionalnog i modernog i uklapa se u gotovo sve prostore, dajući toplinu modernim prostorima i svežinu starim. Određuju ga tamno drvo, kamen, tonovi crne i maslinastozelene. Nameštaj ima ornamente i oblije linije nego moderni.

Soba po soba - Ako poželite sve da uradite odjednom, na dobrom ste putu da izgubite kompas. Gledajte koja soba vam je najvažnija i u kojoj provodite najviše vremena i od nje krenite. I ne mora sve da bude u istom stilu, ističu dekorateri. U redu je ako želite modernu dnevnu sobu, a spavaću sa tradicionalnim elementima. Jedino vodite računa da postoji nešto što povezuje sve prostorije - to može da bude boja ili detalji.

Foto: Pixabay.com

Prvo najveći komad - Kad izaberete prostoriju, prvo krenite od najvećeg komada. Ako je u pitanju spavaća soba, to je krevet, ako je dnevna soba - ugaona garnitura, u trpezariji to je sto. Najveći komad obično je i najvažniji i najskuplji. Kvalitet je važan kad je u pitanju ovaj komad, pa tu ne štedite. Ali prvo izmerite prostoriju i na osnovu tih dimenzija vidite kako će se svaki pojedinačni deo nameštaja uklopiti u prostor što je posebno važno kada imate mali stan.

Boja - Jedan od najjeftinijih i najlakših načina da transformišete prostor je da ga obojite. Slobodno eksperimentišite i budite hrabri. Čak će i neutralne krem nijanse i tonovi sive napraviti više uticaja nego obična bela. Ako vam se ne dopada, uvek možete da ih prefarbate. Dekorateri savetuju da jedan zid svesno ofarbate u boju koja je za vaš ukus previše jaka. Tako ćete dobiti centralnu tačku, a kasnije možete nabaviti detalje u istom tonu, na primer jastuke, zavese...

#Dom

#stan

'