AKTUELNO

Neki smatraju ovaj predmet kičastim, drugima je lepo, a neki veruju u njegovo dejstvo.

Ukrašen obruč sa perjem koje visi krasi kutke u mnogim domovima. Ali znate li kako je nastao i šta simbolizuje hvatač snova? Danas je komercijalizovan u domaćoj Americi, ali i širom sveta, tako i u Srbiji. Ali, hvatač snova ima duboku simboliku u kulturi u kojoj je nastao - kod Indijanaca.

Indijansko pleme Ojibva pravilo je hvatač snova od obruča od vrbe. Plela se labava mreža unutar obruča, a ukrašavan je prelicama i perjem. Veruje se da treba okačiti obruč iznad kreveta. Kroz mrežu će prolaziti snovi, ali loši će ostati upleteni u nju, dok će se lepi snovi spustiti niz perje koje visi, do glave osobe koja sanja. Brakovima i trgovinom, hvatač snova je prešao granice indijanskih plemena i zašao u domove drugih kultura.

Danas se pravi na različite načine, poželjan je kao ukras koji dopunjava boho stil uređenja. Komercijalizacijom je prevazišao granice američkog kontinenta, ali i svoje prvobitne namene, kada je postao modni detalj u domu. Mnogi koji poštuju indjijansku kulturu smatraju ovo nepoželjnim, i skrnavljenjem.

Da li i vi imate hvatač snova u svom domu? Verujete li u njegovu simboliku? Na jedan način sigurno ste oskrnavili njegovo značenje. Bilo da ste ga kupili ili sami napravili, znajte jedno - hvatače snova prave samo muškarci! Jedino tada on ima svoju mističnu moć i ispunjava u potpunosti svoje značenje.

#Dom

'