AKTUELNO

Mir, harmonija, ravnoteža - to su prve asocijacije na misao o domu uređenom u azijskom stilu.

Zato mnogi iz zapadnih zemalja vole da unesu dašak Istoka u svoj prostor, ali da krajnji utisak ne bi bio smešan, potrebno je nešto znanja i strpljenja kako bi se pronašla prava mera.

Azijski stil je zapravo vrlo širok pojam i obuhvata kineski, japanski, tajlandski, ali i indijske, pa i orijentalne motive. Često je inspirisan bojama prirode i dekoracija zapravo imitira pejzaže. Zato je najbolje da pozadina bude što neutralnija. Možete biti hrabri i ići na crvenu boju koja je takođe sinonim za azijski, posebno kineski stil, ali možda je bolje da u početku igrate na sigurno.

Razne nijanse bež, pa i sive i svetloplave uz zemljane tonove biće odlična podloga za dalje osvajanje Dalekog istoka. Detalji neka budu u skarletnocrvenoj, luksuznoj ljubičastoj ili jarkoružičastoj koja treba da podseti na trešnjin cvet. Crni detalji su odlični ako želite da unesete dozu misterioznosti.

Japanski stil je u svojoj biti minimalistički, jasnih, čistih linija, sklon simetriji i najbliži prirodi, dok je tradicionalni kineski znatno življi sa crvenom, zlatnom i ljubičastim tonovima. Indijski je, pak, živopisan i uključuje tradicionalne motive, pa ako želite miks svih stilova, dekorateri preporučuju da se japanskog držite u hodniku i dnevnoj sobi, da spavaća bude u kineskom stilu, a da sve začinite nekim indijskim detaljima.

Foto: Pixabay.com

Ovaj dizajn podrazumeva upotrebu prirodnih materijala. Elegantno ispolirani kamen, roletne od bambusa koje zamenjuju tradicionalne zavese, drvene prostirke za pod, cveće u saksijama - sve su to elementi prirode. Kad je reč o osvetljenju, sveće se podrazumevaju, a tu su i pažljivo raspoređeni papirni lusteri. I mirisi su važni u doživljaju nekog prostora, pa ne zaboravite štapiće sa mirisom sandalovine.

Još jedan način da unesete Aziju u dom je putem vode. Zvuk vode koja protiče smatra se umirujućim i pozitivnim, pa ako možete da u dnevnu sobu, hodnik ili dvorište unesete mini-fontanu, čula će vam biti zahvalna. Veliki neprijatelj azijskog stila je nered, tako da u domovima inspirisanim ovim stilom nema mesta pretrpavanju prostora.

Savet plus: Ako niste sigurni da li želite da dekorišete dom u ovom stilu, počnite sa detaljima. Tu i tamo stavite figuricu Bude, dekorativne lepeze, figurice od žada, najcenjenijeg poludragog kamena Dalekog istoka, na terasu orijentalne suncobrane i jastučiće sa azijskim motivima (slika trešnjinog cveta, ma kakav kliše bila, uvek je pun pogodak).

#Azija

#Dom

'