AKTUELNO

Sud je istakao da optužžnici nedostaje opravdana sumnja protiv Marjanovića.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje o potvrđivanju dopunjene optužnice protiv Zorana Marjanovića kojom se tereti za svirepo ubistvo supruge Jelene na nasipu u Borči 2. Aprila 2016. i naložio Višem sudu ponovno odlučivanje.

To znači da nije ukinuta optužnica tužilaštva protiv Marjanovića, već rešenje suda kojim je ona potvrđena.

Usvajanjem žalbi branilaca Zorana Marajnovića, Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo rešenje o potvrđivanju optužnice od 3. avgusta i predmet uputio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, precizirala je portparol suda Mirjana Piljić.

Foto: E-Stock/Katarina Mihajlović

- Po oceni Apleacionog suda prvostepeno rešenje je doneto uz bitne povrede odredbi krivičnog postupka, jer su razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja potpuno nejasne i u znatnoj meri protirečne zbog čega se činjenični i pravni zaključci prvostepenog suda za sada ne mogu ispitati, pa se ukidanje pokazalo kao nužno - navela je Piljić.

Prema njenim rečima, kako materijalni uslov za postojanje optužnice predstavlja postojanje opravdane sumnje da je određeno lice počinilo krivično delo, po nalaženju Apelacionog suda u optužnici nije naveden dovoljan i jasan skup činjenica - koje ukazuju da je osnovana sumnja da je Marjanović izvršio krivično delo na način kako mu se stavlja na teret - prerasla u fazu opravdane sumnje.

- Samim tim u žalbama branilaca se osnovano ističe da je prvostepeno rešenje kojim je potvrđena optužnica - sa unapred utvrđenim manjavostima, zahvaćeno bitnim povredama krivičnog postupka, jer je obrazloženo uopštenim formunlacijama i prostim nabrajanjem dokaza - navela je Piljić.

Na taj način je propušteno da se konkretizuju činjenice iz kojih proizlazi da su prukupljeni dokazi takvog kvaliteta da podižu stepen sumnje u opravdanu sumnju, naglasila je portparolka.

Takođe, kako je dodala, dužnost suda prilikom donošenja rešenja o potvrđivanju optužnice je da utvrdi na koji način navedeni dokazi upućuju na postojanje svakog od bitnih elemenata krivičnog dela koje se okrivljenom stavlja na teret.

U tom smislu, navela je, prvostepeno rešenje ne sadrži dovoljno jasne razloge da postojeći dokazi ukazuju na opravdanu sumnju o ostvrenosti pojedinih elemenata krivičnog dela koje je stavljeno Marjanoviću na teret, a koji su neophodni da se optužnica potvrdi.

Po nalogu Apelacionog suda u ponovnom postupku odlučivanja Viši sud mora da otkloni povrede na koje mu je ukazano , tako što će, prema rečima Piljić, na odgovarajući način utvrditi sve činjenice koje su iznete u rešenju Apelacionog suda nakon čega će biti u mogućnosti da donese pravilnu i zakonitu odluku za koju će dati jasne i uverljive razloge.

Marjanović je optužen za svirepo ubistvo suruge Jelene 2. Aprila 2016. godine i tereti se za krivično delo teško ubistvo.

Foto: E-stock Miloš Rafailović/Printscreen Facebook

On se od 12. jula brani sa slobode, pošto mu je tog dana Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kojem je bio 10 meseci. Viši sud je inače u martu vratio tužilaštvu prvu optužnicu i naložio mu dopunu istrage, tokom koje je ispitana Zoranova i Jelenina šestogodišnja ćerka Jana, a prikupljueni su i drugi dokazi po nalogu suda.

Dopunjena optužžnica, koja je sada potvrđena, podneta je sudu 26. juna, a njom se Marjanović tereti za isto krivično delo kao i prvom optužžnicom - teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora.

Prema ovoj nepotvrđenoj optužnžici, Marjanović je sa sada pokojnom suprugom i maloletnom ćerkom Janom 2. aprila 2016. godine oko 17 sati dovezao na nasip u Borči. Jelena je otišla da trči, a on je ostao sa ćerkom.

Međutim, iskoristivši Jelenino poverenje, Zoran ju je namamio da se spuste u podnožžje nasipa na kanalu, dok je dete ostalo na nasipu, navodi se u optužnžici.

Kada su se spustili do kanala Zoran je Jelenu najpre ubo o'štrim predmetom u glavu i u desni lakat, nakon čega je ona počela da bežži travnatom površinom. Tada je, prema optužžnici, izgubila patiku i mobilni telefon kao i gumicu kojom joj je bila vezana kosa. Marjanović ju je sustigao, strgao joj gornji deo trenerke, a potom opet zadao više udaraca u glavu, nanevši joj višetruke prelome lobanje, nakon čega ju je potopio u kanal. Pre smrti Jelena je udahnula vodu iz kanala.

Ubistvo Jelene Marjanović medijski je najpraćeniji slučaj crne hronike u Srbiji već gotovo dve godine. Njen suprug je uhapšen 15. septembra 2017. godine, gotovo godinu i po dana od ubistva.

On je i pre toga bio privođen ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu pušan zbog nedostatka dokaza.

Foto: Pink.rs, Pixabay

Na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, Marjanović je negirao da je ubio suprugu i ponovio sve što je i ranije govorio na saslušanjima u policiji.

Pre hapšenja je u više navrata u medijima govorio o ubistvu, učestvovao je u jednom televizijskom rijaliti programu i generalno je svojim istupima plenio pažnju "žžute štampe".

Pročitajte još: Apelacioni sud PONIŠTIO optužnicu protiv Zorana Marjanovića za ubistvo pevačice Jelene

#Jelena Marjanović

#Ubistvo

#Zoran Marjanović

'