AKTUELNO

Vukašin Vilotić je 12. januara 2016. godine posle 10 sati ušetao za vreme pauze u sobu u kojoj se nalazila medicinska sestra Ljubinka Popović, izvadio kuhinjski nož i hladnokrvno joj prerezao vrat, oprao nož i vratio se u čekaonicu.

Viši sud u Šapcu osudio je Vukašina Vilotića (42) na 30 godina zatvora za ubistvo medicinske sestre Ljubinke Popović iz ovog grada koje se dogodilo u januaru 2016. godine.

Sudsko veće prihvatilo je predlog tužilaštva da se Vilotić osudi na 30 godina jer su veštaci Specijalne zatvorske bolnice iz Beograda tokom postupka nesumnjivo dokazali da je ubistvo učinio u uračunjivom stanju.

Porodica je i danas neutešna. Žale što nije osuđen na 40 godina, ali im je laknulo što je postupak okončan posle dve i po godine neizvesnosti.

- On je trebalo da dobije doživotnu robiju jer je hladnokrvno ubio Ljubu na njenom radnom mestu. Šta da kažem, za nas utehe nema, ali mi je bar malo lakše da ne moram da ga gledam više na suđenjima. Ove dve godine bilo je neizdržljivo - kaže Vidoje Popović.

Predstavnik tužilaštva u završnim rečima istakao je da uračunjivost Vilotića nije dovedena u sumnju, što je bio osnovni argument odbrane za odugovlačenja postupka. Zahtev da se osudi na 30 godina obrazložili su dokazima veštaka da je Vilotić ubistvo počinio u "stanju povišene emocionalne napetosti ali da to nije imalo intenzitet afekta", te da je u tom trenutku bio svestan svog dela.

Odbrana je i u završnim rečima ostala pri stavu da je reč o "opasno bolesnoj osobi" koja je trebalo da bude smeštena na odeljenje da se leči i da je to propust lekara.

Tokom postupka tvrdili su da je Vilotić bio pod uticajem tableta koje su ga dovele u stanje da izvrši ubistvo.

To su opovrgle toksikološke analize kojima je potvrđeno da u krvi Vilotića nakon ubistva nisu pronađene supstance koje bi mogle dovesti do privremene duševne poremećenosti.

Tokom iznošenja završnih reči sudu se obratio optuženi Vukašin Vilotić koji je rekao da se kaje i da ne zna zbog čega je to uradio.

- Želim da kažem da se iskreno kajem i da ne znam zbog čega sam to uradio. Ja nikada nisam bio konfliktna ličnost... - pokušao je da objasni, ali ga je njegov branilac prekinuo uz opasku da više ne govori.

Identična presuda Višeg suda u ovom slučaju iz novembra prošle godine "pala je" posle odluke Apelacionog suda da usvoji žalbu branioca i slučaj vrati na ponovno suđenje jer, kako je tada navedeno, sud nije dovoljno razjasnio činjenično stanje oko uračunivosti počinioca ubistva. Tada je zatraženo dopunsko veštačenje. Porodica veruje da sada više nema argumenata za žalbu, jer je razjašnjeno da je ubistvo učinio u uračunjivom stanju, što je potvrdila zatvorska kazna od trideset godina.

- Strahujemo da ponovo prođemo kroz pakao koji smo prolazili prethodne dve i po godine. Nadamo se da je ovo konačno i da se nećemo više razvlačiti po sudovima - nada se porodica pokojne Ljube.

Podsetimo, Vukašin Vilotić je 12. januara 2016. godine posle 10 sati ušetao za vreme pauze u sobu u kojoj se nalazila medicinska sestra Ljubinka Popović, izvadio kuhinjski nož i hladnokrvno joj prerezao vrat, oprao nož i vratio se u čekaonicu.

Prema navodima zdravstvenih radnika sestri je presečena karotida, pa je iskrvarila, pre nego što je prebačena u Urgentni centar.

Vilotić je od ranije poznat policiji. On je 2004. godine automobilom na pešačkom prelazu ubio devojčicu Katarinu Andrić. Tom prilikom je njena drugarica teško povređena. Posle udesa je pobegao s mesta nesreće. Za ovo ubistvo je osuđen na tri godine zatvora, ali je pušten ranije.

Misterozni nestanak Vukašinove majke Radmile Vilotić, 2010. godine i danas je slučaj bez rešenja.

#Presuda

#Šabac

'