AKTUELNO

Aleksandra, jedanaestomesečna beba iz Doljevca koja je u četvrtak preminula na Dečijoj klinici u Nišu od posledica malih boginja, morbile je dobila od majke, kaže bebin otac Miloš Bećirović.

Dete je pre toga bilo zdravo i umrlo je devet dana do prvog rođendana.

Skoro svi u porodici Bećirović su bili zaraženi malim boginjama, pored majke i preminule bebe, obolelo je još jedno njihovo trogodišnje dete.

- Beba je bila zdrava, a boginje je najpre dobila supruga, zatim i deca. Čim je beba dobila osip i temperaturu, odveli smo je kod lekara, ali, nažalost, nije uspela da se izbori. Neopisivo je koliko je tužno ovo što nam se dogodilo. Supruga je bila sa njom u bolnici, nadali smo se, uzalud... Trogodišnja ćerka ima boginje isto, ali na sreću prolaze joj kako i supruzi, one nemaju zdravstvenih problema i kod kuće su. Naša Aleksandra nažalost nije izdržala - neutešan je otac Miloš.

Da tuga bude veća, porodica Bećirović je već jednom ostala bez deteta. Pre pet godina zbog bolesti umrla im je tromesečna beba.

Kako se saznaje, boginje u ovoj porodici dobio je i deda preminule devojčice, koja je 20. aprila trebalo da napuni godinu dana.

Jedanaestomesečna beba iz Doljevca peta je žrtva malih boginja u Nišu.

Načelnik intenzivne nege na Klinici Dr Dejan Milojević povrdio je za “Blic” da je devojčica primljena na lečenje 6. aprila.

- Beba je primljena u dobrom stanju, ali se kasnije ono pogoršalo. Javio se problem sa plućima i disanjem te je stavljena na respirator, ali je srce loše odreagovalo i javio se zastoj. Umrla je u četvrtak u večernjim satima - izjavio je Dr Milojević.

Pre nego što je obolela od malih boginja, beba je bila potpuno zdrava bez hroničnih bolesti. Telo je poslato na obdukciju, pretpostavlja se da je u pitanju infekcija srčanog mišića, a sa Torlaka je stigao nalaz čime je i potvrđeno da je dete imalo virus malih boginja.

Na intenzivnoj nezi Dečije interne klinike u Nišu, trenutno nema dece životno ugrožene malim boginjama, ali ima dece na lečenju.

Beba Aleksandra je peta žrtva malih boginja u Nišu, a 15. u Srbiji. Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", od morbila je do sada u Srbiji obolelo 4.740 osoba.

Pročitajte još: NOVA ŽRTVA MALIH BOGINJA: U Nišu umrla jedanaestomesečna BEBA

#Beba

#Boginje

#Niš

'