AKTUELNO

Forenzičar do detalja otkrio kako je pevačica ubijena.

Devet udaraca oštrim predmetom u potiljak usmrtili su Jelenu Krsmanović pre 19 meseci. Kako objašnjava forenzički psiholog Milan Kostić, takav način ubistva ukazuje na to da je napadač od samog početka imao nameru da je ubije.

Tragična sudbina pevačice iz Borče potresa Srbiju već 19 meseci. Misterija koja se vezuje za njeno ubistvo, ali i nestanak i dan-danas ne jenjava. Ubica je pevačicu napao s leđa, nakon čega joj je zadao devet udaraca oštrim predmetom u glavu. Prema rečima forenzičkog psihologa Milana Kostića, glava je najvitalniji deo tela, te povrede koje se nanose udarcima u nju u nekom sukobu koriste se kao siguran dokaz da napadač želi da žrtvi nanese tešku povredu ili smrt.

Foto: Andrej Nihil

- Smrtne povrede se najviše vezuju za gornji deo tela. Kada neko iznese odbranu da to nije hteo da učini, to se u sudskoj praksi ne priznaje kao tačan iskaz nego se uzima kao teška povreda u kojoj postoje ubilačke namere - pokušaj ubistva. Ne može da ako nekog napadač gađa u glavu da kaže "nisam hteo". Napad na glavu se uzima kao vrsta dokaznog materijala za teške povrede ili ubistvo. Taj napad na glavu je dokaz ubilačke namere - navodi Kostić.

Kako objašnjava, gledano sa psihološke strane, svaki čovek zna da povreda glave, ukoliko je ozbiljna, može da izazove velike posledice ili smrt.

- Napad na gornje delove tela je vrsta dokaznog materijala da neko može da se tereti da je želeo smrtni ishod. U konkretnom slučaju Jelene Krsmanović može da se zaključi da su udarci bili dovoljni za postizanje tog cilja i da tu postoji namera da dođe do smrti pokojnice. To se pokazuje tokom sleda događaja: osoba gubi svest, pada, ne daje znake života. To je dovoljno da napadač završi akciju - naglašava Kostić.

Prema rečima našeg sagovornika, ženske osobe su one koje najčešće trpe ovakvu vrstu oštećenja.

- To je jedna vrsta sudske statistike. Ja bih se pozvao kao napadom na život i telo, to su najozbiljnije povrede i kada do toga dođe akcija se prekida. To govori o nameri da postoji celishodna akcija. Taj cilj se već ispunio. Nema potrebe da se sakati jer nije to bio ni cilj. Kada bi bio u pitanju patološki afekt, to u ovom slučaju znači da su ovakve povrede došle u određenoj situaciji u kojoj nije bilo ni vremena da nešto duže i traju. A mislim da sve što se odigralo oko ubistva pevačice nije trajalo duže od minut-dva. Jer su povrede bile u nizu - naglašava on.

Foto: Pink.rs/Printscreen Facebook

Podsetimo, Zoran Marjanović uhapšen je sredinom septembra zbog sumnje da je počinio teško ubistvo, odnosno da je ubio svoju suprugu Jelenu Krsmanović u aprilu 2016. godine u naselju Crvenka kraj Borče. Protiv Marjanovića se nastavlja istraga u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu zbog krivičnog dela teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora. Marjanović je uhapšen 15. septembra, nakon gotovo godinu i po dana od ubistva.

Kostić zaključuje da su povrede na glavi Jelene Krsmanović nanete jedna za drugom, te se samim tim govori u ubistvu iz strasti.

- Povrede u nizu koje kratko traju ukazuju na to da je ubica u stvari iskalio bes - zaključuje Kostić.

Pročitajte još: ZORAN MARJANOVIĆ: 'Nema dokaza protiv mene, IZLAZIM U UTORAK!'

Pročitajte još: SASLUŠANI SVEDOCI SA NASIPA: Evo šta je komšinica u Tužilaštvu rekla o danu kada je PEVAČICA UBIJENA!

#Jelena Marjanović

#Ubistvo

#Zoran Marjanović

'