AKTUELNO

Sudski veštak doktor Zoran Stanković obavio je "superveštačenje" za slučaj ubijene Jelene Marjanović iz Borče. Očekuje se da nalaz našeg poznatog patologa znatno doprinese otkrivanju istine o tom zločinu, koji zaokuplja srpsku javnost.

Ubistvo Jelene Marjanović i dalje intrigira građane Srbije. Nakon više od godinu dana pojavili su se novi dokazi na osnovu kojih je 15. septembra priveden suprug ubijene pevačice Zoran Marjanović. U vezi sa ubistvom, zatraženo je superveštačenje koje je obavio patolog Zoran Stanković.

Da li će ono razrešiti ubistvo pevačice?

Pročitajte još: DA SE NAJEŽITE! Jelena NASLUTILA STRAVIČAN ZLOČIN? Ovo je uradila NOĆ PRED SMRT!

Ljubiša Božić sudski veštak izjavio je da superveštačenje zapravo znači da se veštače rezultati obdukcije.

- Dolazi se do pravilne verifikacije i uglavnom je reč o usaglašavanju mišljenja nekoliko stručnjaka. Treba najviše uzeti u obzir mišljenje onoga ko je radio obdukciju - rekao je Božić za Televiziju Pink.

Foto: TV Pink

Dijana Lazić Puškaš neuropsihijatar i sudski veštak, rekla je da moraju postojati jaki dokazi da je neko počinio zločin, te je nezakonito unapred osuđivati i javno linčovati određenu osobu.

Foto: TV Pink

Strašno je pre svega osuditi nekoga ko nije kriv i uništiti njegovu budućnost i budućnost njegove dece. Postoji ogromna odgovornost, a veštaci poklanjaju i daju svoje medicinsko znanje kako bi se došlo do tačnih rezultata. Trudimo se da maksimalno iskoristimo svoje iskustvo, i naučno i stručno. Po potrebi formiramo tim stručnjaka i radimo na slučaju. Ispituje se psihičko stanje osobe i istražuje vreme izvršenja krivičnog dela. Ispituje se u kakvom fizičkom stanju je bio u momentu izvršenja, recimo, da li je bio pijan, kakvo je njegovo psihičko stanje, da li je reč o poremećaju ličnosti, da li je bio neuračunljiv i tako dalje. Sve to istražuje veštak – objasnila je Puškaš.

Nebojša Milosavljević, advokat smatra da Marjanović ne bi bio uhapšen da nije bilo dokaza da je umešan u izvršenje zločina, te da superveštačenje traži sud.

- Superveštačenje određuje sud i to kada veštaci nemaju saglasje oko dokaza. Onda profesori medicinskih fakulteta raspravljaju o slučaju, postignutim rezultatima istrage i zajedno pokušavaju da reše misteriju. Bitno je vreme izvršenja krivičnog dela i proceniti uračunljivost i psihičko stanje počinioca. To bi odredilo pravnu kvalifikaciju, o kojoj odlučuje sud - rekao je advokat za TV Pink.

Foto: TV Pink

On je istakao da je očigledno da postupak nije krenuo od momenta ubistva pevačice i da su verovatno tragovi uništeni nečijom nepažnjom, a o svemu tome svedoči činjenica da je od samog ubistva prošlo 15 meseci.

Božić je rekao da je precizno određivanje vremena smrti moguće samo u nekoj bliskoj budućnosti od počinjenja zločina, a da, kako vreme odmiče, rezultat postaje kontraproduktivan.

- Sa ovom distancom je nemoguće odrediti kada je ubijena, ali patolog koji je radio obdukciju je to mogao da odredi - rekao je Božić.

Kada je reč o psihičkom stanju ubice, Puškaš je istakla da je očigledno da je u njemu postojalo puno besa i puno emocija, čim je žrtvi zadao toliko udaraca. Najverovatnije je, kako je istakla, reč o osobi koju je Jelena poznavala.

Pročitajte još: Pevačica oteta u podne, telo bačeno u kanal u tri ujutro! Istraga OTKRILA šta se SVE DEŠAVALO između?

Kada je reč o video snimku načinjenom kada je Zoran Marjanović imao deset godina i u kojem za Treće oko govori o astralnim projekcima, Puškaš je rekla da su deca inače vrlo sugestivna i da je moguće da je bio pod uticajem sredine, te da to ne mora da znači da je reč o ubici.

- Dete ima maštu, indukovano je, pod uticajem i ne mora da znači da su svi ljudi koji imaju te fenomene spremni da ubiju. I mentalno retardirani mogu da urade svašta, ali duboko u sebi znaju da ne smeju da oduzmu nečiji život. Ko god da je ubio Jelenu, on je nju hteo da uništi, da iskali sve svoje frustracije, a najgore je što je to samo privremeni osećaj i te frustracije se opet vraćaju, što znači da su ugrožene druge osobe - rekla je Puškaš.

Foto: TV Pink

Milosavljević smatra da je reč o ljudskoj patologiji te da se istraga ubistva fokusira i na samu žrtvu.

- Proučava se i žrtva, njen stil života, ponašanje. Jelena je bila interesantna, talentovana i čekala ju je, zasigurno, blistava karijera. Imala je i obožavaoce, to se ne sme zanemariti. Moguć motiv je patološka ljubomora. Ipak, imali smo u praksi brojna dela ovog tipa, tako da će i ova misterija biti rešena - rekao je Milosavljević, sa čime se složio i Božić.

#Jelena Marjanović

#Ubistvo

#Zoran Marjanović

'