AKTUELNO

Dvojica srpskih mladića uhapšenih zbog ubistva američkog turiste na Zakintosu pre sedam dana izjavili su da su samo hteli da spreče Hendersona da pobegne.

Izvinjavamo se porodici nastradalog, američkom narodu i grčkoj državi, ali mi nismo ubice. Došli smo na Zakintos na odmor, a ne da bilo koga ubijemo. Zbog dva udarca smo sada optuženi za ubistvo. Jednostavno smo se našli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Potpuno smo slomljeni.

Ovo su, prema pisanju grčkih medija, na saslušanju izjavila dvojica srpskih mladića, koji su osumnjičeni da su sa još sedmoricom učestvovali u ubistvu Bakarija Džavada Hendersona (22), 7. jula ispred noćnog bara na Zakintosu. Njima je, kao i još trojici Srba, određen pritvor, dok su Siniša Petrović i Nenad Jovanović pušteni uz kauciju.

Foto: Printscreen Youtube

Na saslušanju su objasnili da su samo hteli da Hendersona spreče da pobegne. Mislili su da je on kriv za incident u baru:

Problemi sa prevodom

Odbrana srpskih mladića ima velikih problema, pošto, kako naglašava advokat Zora Dobričanin Nikodinović, trenutno nemaju prevodioca, nijedan podnesak nisu dobili na srpskom jeziku, već im je sve to prevodio jedan električar. Ističe da su neka dokumenta morali da šalju u Srbiju i da sada čekaju da se ona vrate, zbog čega gube u vremenu.

- Umešali smo se u tuču i završili u zatvoru. Ta dva udarca su se desila u nekoliko sekundi, i nisu bili smrtonosni. Razumemo našu odgovornost, ali sigurno je da nismo ubice.

Inače, Miloš Ilić, osamnaestogodišnjak iz Bačke Palanke, njegov vršnjak i prijatelj Nemanja Petrović iz Beograda, kao i Stefan Stojanović (21), pre dva dana su premešteni iz pritvora na Zakintosu u zatvor za maloletnike u mestu Avlona, nedaleko od Atine.

Pročitajte još: NOVA SASLUŠANJA U SKLOPU ISTRAGE UBISTVA NA ZAKONTOSU! Amerikanacu smrtonosne povrede nanete METALNIM BOKSEROM?

- Najpre nam je rečeno u četvrtak da će tog dana biti premešteni, a onda je odloženo zbog procedure koja se morala ispoštovati - objašnjava Ranko Ilić, Milošev otac.

- Posetio sam sina u zatvoru prošle nedelje, teško mu je, kao i svima ostalima.

Ilić se, kako kaže, sastao i sa našim konzulom u Atini, Milanom Vukosavljevićem, koji se roditeljima ovih mladića iz Srbije našao na usluzi i svesrdno im pomaže.

Foto: Printscreen Youtube

- Nemanjinoj mami je ukradena torba sa dokumentima u jednom kafiću, pa je zbog toga morala da ostane u Grčkoj - kaže Ilić.

- Žena je zaboravila tašnu, a kad se vratila, nije je više bilo. Sada joj konzul sređuje papire kako bi sa njima mogla da poseti sina u zatvoru, jer bez pasoša ne može ništa.

Govoreći o puštanju Siniše Petrovića i Nenada Jovanovića da se brane sa slobode, Ilić kaže da je po onome što je čuo, utvrđeno da njih dvojica nisu imali kontakt sa Amerikancem, i da je zbog toga tako odlučeno. Veruje Ilić, kao i roditelji ostalih uhapšenih mladića iz Srbije, da će advokati uspeti da izdejstvuju da se i ostalima omogući odbrana sa slobode, pa makar i uz kauciju.

Korektno ponašanje

Prema petorici naših državljana, u grčkom zatvoru se, po Ilićevim rečima, ophode korektno. Imaju televizor, kao i mogućnost da se bave sportom. - Teško im je, jer im se ceo život preokrenuo za čas - kaže sagovornik. - A i nama, njihovim roditeljima. Moramo sve ovo izdržati i biti jaki zbog njih.

- Branioci će sigurno uložiti žalbu - predočava sagovornik. - Hoće da im se "skine" grupna umešanost u ubistvo Amerikanca. Sedmi uhapšeni Dušan Ranković, koga je Amerikanac udario punom flašom po glavi, još ima vidljive povrede.

Advokat Zora Dobričanin Nikodijević obišla je svog klijenta Rankovića u policijskom pritvoru na Zakintosu, a uspela je da popriča i sa Milošem Senićem.

Pročitajte još: NOVI PRITVOR! Još jedan Srbin u zatvoru do suđenja

- Provela sam sa njim sat i po, niko ne pravi probleme - navodi ona.

- Suđenje će biti u Patri. Bez obzira na to što se na snimku vidi sve, kako je došlo do sukoba i ko je koga udario, u startu su nam rekli da u pritvoru mora da ostane svako koga je načelnik policije označio da je imao kontakt sa Amerikancem. Toliko o samostalnosti i nezavisnosti.

#Grčka

#Hapšenje

#Suđenje

#Ubistvo

#Zakintos

'