AKTUELNO

Razrešenje misterije je sve bliže.

Rumunski kamiondžija Katalin Dorinel Čolpan uhapšen je u Nemačkoj zbog ubistva Karoline Gruber. Njegov DNK pronađen je i na telu žrtve u Austriji Lusil Klobut, a sumnja se da je svoj krvavi trag ostavio i na nasipu u Borči.

Nemačka policija privela je u subotu, 3. juna, rumunskog kamiondžiju Katalina Dorinela Čolpana (40) zbog sumnje da je ubio Karolinu Gruber u Nemačkoj, ali ga način izvršenja povezuje i s Lusil Klobut u Austriji i žrtvom u Rumuniji, kao i sa svirepim ubistvom pevačice Jelene Marjanović u Borči.

Pročitajte još: FORENZIČARI STAVLJAJU TAČKU NA ZLOČIN! Ovaj detalj RAZOTKRIVA počinioca UBISTVA Jelene Marjanović

Šef lokalne policije Valter Pap, koji je zvanično saopštio da je ubica uhapšen, izjavio je da je ovde reč o „kriminalnom remek-delu” zbog premalo tragova na mestu zločina.

– Takozvani nedeljni ubica već skoro tri i po godine po Evropi ostavlja svoj krvavi trag. Iako su postojale samo indicije, nismo gubili nadu da ćemo ga uhvatiti. I sad nam ostaje samo da sačekamo presudu – izjavio je Pap, a prenosi list „Kronen cajtung”. Ovaj naziv, „nedeljni ubica”, nadenuli su mu austrijski i nemački istražitelji jer su i Gruberova i Klobutova ubijene u nedelju.

Foto: Printscreen Instagram/Pixabay

Isti krvavi potpis

Papov kolega Rihard Kerber opisao je kako je tekla mukotrpna policijska istraga. – Od kada je uočen trag kamiona na mestima ubistava, pregledali smo nešto manje od 50.000 uzoraka s kamiona u laboratorijama. Tražili smo specifičan model koji će se poklopiti s tragovima koje smo prikupili. I onda smo prošle srede dobili potvrdu od rumunskog špeditera. Malo pre ubistva u Endingenu (mali grad u blizini Frajburga) registrovan je poziv s njegovog mobilnog telefona s mesta zločina. Krunski dokaz bio nam je pozitivan DNK nalaz, koji smo uporedili s pljuvačkom osumnjičenog. Trag 4334 konačno nas je doveo do uspeha.

Pročitajte još: POTRESNA ISPOVEST ZORANA MARJANOVIĆA: Moja Jana (6) svako veče pre spavanja PITA OVO! (FOTO)

Kako je objavio „Srpski telegraf”, Čolpan je priznao zločin u Nemačkoj, ali ne i ostale. Međutim, nemački mediji pišu da je na prvom saslušanju u subotu on negirao da je umešan u ubistva, ali da ga očekuje još jedan razgovor s nadležnima. Policija u Frajburgu sumnja da je on povezan s još nekoliko ubistava širom Evrope. Ono što upućuje na Čolpana jeste potpis ubice, način na koji je ubijao svoje žrtve. Žrtve su bile mlade žene koje je napadao na usamljenim mestima i ubijao ih udarcima gvozdenom šipkom u glavu.

Foto: Facebook

– Devojke u Austriji i Nemačkoj ubijene su na nekim zabačenim mestima, a usmrćene su s više udaraca tupim predmetom po glavi, isto kao i Marjanovićeva. On je priznao ubistvo Karoline u Nemačkoj, ali je odbio svaku vezu sa ostalim ubistvima iako ga za neka ubistva, poput onog Lusil Klobut u Austriji, terete veoma čvrsti dokazi – tvrdi sagovornik beogradskog medija.

Srpska policija je nedavno dobila zamolnicu od kolega iz Nemačke i Austrije sa zahtevom da im se dostavi celokupna dokumentacija u vezi s pevačicinim ubistvom.

Foto: Printscreen Facebook

– Nemačka policija obavestila nas je o njegovom hapšenju. Nemci su rešili da istragu dovedu do kraja i da sve potencijalne žrtve tog serijskog ubice identifikuju. Istraga je već proširena i na Austriju i Rumuniju, jer i tamo ima slučajeva nestalih devojaka, a sumnja se da je Čolpan umešan. Naravno, deo te sada već evropske istrage postala je i Srbija zbog ubistva Jelene Marjanović, koje je preslikano ubistvu Karoline Gruber u okolini Frajburga – kaže izvor „Srpskog telegrafa” iz MUP-a Srbije i dodaje da u Beograd preko Interpola iz Nemačke treba da stignu uzorci DNK, ali i mnoga pitanja na koja srpska policija treba da pošalje odgovore.

Pročitajte još: NOVI DETALJI ISTRAGE UBISTVA JELENE MARJANOVIĆ: Srpski inspektori u Nemačkoj, ovo je KLJUČNI DOKAZ?

Inače, jedna Jelena Marjanović (33) nestala je u subotu, 2. aprila, prošle godine dok je trčala duž nasipa u Crvenki. Pevačica je, kako su mediji pisali, ubijena sa više od 20 udaraca u glavu, a oružje kojim je zločin počinjen nikada nije pronađen. Više od godinu dana se nagađa ko je odgovoran za to brutalno ubistvo. Nakon brojnih spekulacija u medijima o tome ko je počinilac – da li je neko od članova porodice Marjanović, žensko ili muško, slučajni prolaznik… – pojavila se informacija da je u pitanju serijski ubica.

ŽRTVE “NEDELJNOG” UBICE ČOLPANA

Karolin Gruber (27)

silovana i ubijena metalnom šipkom u nedelju, 6. novembra 2016, dok je bila na trčanju po šumi u mestu Endingen u blizini Frajburga u Nemačkoj

Lusil Klobut (20)

studentkinja na razmeni iz Liona u Francuskoj bila na putu prema drugaricama s kojima je želela da se prošeta po keju reke In ubijena u nedelju uveče 12. januara 2014, negde oko ponoći, u mestu Kufstajn u Austriji iznenada ju je stranac udario gvozdenom šipkom s leđa i silovao je, a zatim ubio

Foto: Printscreeen Bild Policija/Prinstcreen Facebook

Potencijalne:

Ulrike Rajstenhofer (19)

studentkinja ubijena 9. avgusta 1998. u Erenburgu, u opštini Kins. Mlada žena na putu kući u Cirihu usmrćena je kamenom, a ubica nikada nije pronađen

mlada žena Mioara Anuti

nestala 20. maja 2004. na putu do roditeljske kuće u Siskani iz grada Vaslui u Rumuniji

Foto: Pink.rs

Jelena Marjanović (33)

pevačica ubijena u subotu, 2. aprila 2016, na nasipu u Borči tokom trčanja po šumi, smrskana joj je glava, ali nije silovana. Nestala između 15 i 16 časova, telo pronađeno u nedelju oko 13 sati. Obdukcija utvrdila da je ubijena sa 20 udaraca drvenim predmetom u glavu, ali oružje nije pronađeno

#Borča

#Jelena Marjanović

#Nemačka

#Ubistvo

'