AKTUELNO

Sud u Kolmaru odbio je zahtev za izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji. Haradinaja srpsko tužilaštvo tereti za brojne ratne zločine na Kosovu i Metohiji krajem devedesetih.

Republika Srbija će na sednici vlade zauzeti stav o tome kako će se izjasniti i koji će biti naredni potezi nakon odluke Suda u Kolmaru da ne izruči Ramuša Haradinaja Srbiji, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je novinarima, upitan za komentar na oslobađajuću presudu Hardinaju, rekao da će na sednici vlade prva tačka biti upravo razmatranje aktuelne situacije, nastale nakon odluke francuskog suda.

Foto: Tanjug

On je na pitanje kako vidi izjavu predsednika Nacionalnog veća Albanaca Jonuza Muslijua da je njegov predsednik Edi Rama, i da li to podvlači neku vrstu krivične odgovornosti, rekao da će i o tome biti reči.

- Idem na sednicu vlade i na njoj će Repubilika Srbija zauzeti svoj stav o tome kako će se izjasniti i šta će biti potezi koji obuhvataju sve što ste pitali, i jedno i drugo pitanje. Šta će biti potezi po tim pitanjima i kako će Srbija reagovati - rekao je Stefanović.

A.Joksimović: Haradinaju i dalje može da sudi sud na Kosovu

Posle odluke suda u Francuskoj da Ramuša Haradinaja ne izruči Srbiji koja ga tereti za ratne zločine, još postoji mogućnost da mu sudi Specijalni sud na Kosovu, odnosno instanca koja može biti veoma relavantna za sve ono što se na Kosovu dešavalo u periodima krize i konflikata, kaže predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Foto: TvPink Printscreen

- Bez svake dileme, ova odluka neće biti pozdravljena u Beogradu - rekla je Joksimović. Navodi da nas svaka odluka koja ima veze sa prošlošću vraća u bolne trenutke i izaziva određenu vrstu podizanja tenzija, ali ističe da je u ovakvim trenucima uvek važno okrenuti se budućnosti.

Joksimović je podvukla da je za Beograd i Prištinu od ključne važnosti da se dijalog nastavi , te da normalizacija odnosa ostane prioritet i da se nastave koraci ka evropskim intregracijama.

DSS: Sud u Francuskoj je najgrublje prekršio međunarodno pravo

Demokratska stranka Srbije ocenila je danas da je odlukom francuskog suda da odbije zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, osumnjičenog za ratne zločine nad civilnim stanovništvom Haradinaj praktično aboliran.

- Zaštita ratnih zločinaca nije ništa drugo nego zastupanje politike da su zločini ne samo dopušteni, već i poželjni ukoliko su u funkciji ostvarenja strateških ciljeva Vašingtona i Brisela. U ovom slučaju taj cilj je dezintegracija Srbije - poručuju iz DSS.

Sud u Francuskoj je najgrublje prekršio međunarodno pravo, navode u DSS, i dodaju da je EU time pokazala ogroman raskorak između prakse i proklamovanih takozvanih evropskih vrednosti.

Ta odluka predstavlja sramotan dokaz prevlasti politike i geostrateških interesa vodećih zemalja Evropske unije nad vladavinom prava i međunarodnim obavezama, smatraju u DSS, a Srbiji, dodaju, nije mesto u takvoj EU.

Drecun: Odluka suda ohrabriće ekstremiste

Predsednik skupšinskog odbora za KiM Milovan Drecun smatra da je odluka francuskog suda kojom se odbija izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji politička, a ne pravna, te da će kao takva ohrabriti ekstremiste među Albancima na KIM.

Foto: Tanjug

- Uprkos neoborivim dokazima koje je Srbija podnela, sud je doneo oslobađajuću oduku. Evidentno je da je sve sa pravnog otišlo na politički teren i to je krajnje neprihvatljivo, nije dobro i potpuno je pogrešna odluka - rekao je Drecun Tanjugu.

On kaže da se Francuska na ovaj način svrstala u red onih država koje diskriminišu žrtve kada su u pitanju sukobi na KiM i onih koji selektivno prilaze kažnjavanju počinilaca najtežih ratnih zločina.

- Sem toga mislim da će ova odluka imati veoma negativan uticaj na događaje na samom KiM zato što će ohrabriti ekstremiste među Albancima da sprovode dodatno nasilje nad Srbima - naveo je Drecun.

Oliver Ivanović: Nismo imali iluzije da će biti izručen Srbiji

Nismo imali iluzije da će Ramuš Haradinaj biti izručen Srbiji i ovim je samo potvrđeno nepoverenje koje Srbi s Kosova i Metohije imaju u međunarodnu pravdu, izjavio je danas lider građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović.

Ivanović kaže da tom odlukom nisu iznenađeni ni Srbi sa KiM, jer, kako navodi, niko nije verovao da će se suditi po pravdi.

- Videli smo Haški tribunal kako deluje i zaključili da je to još jedna politička organizacija koja ima plašt pravde, ali da zapravo ne sudi po zakonu, već po nekakvim političkim instrukcijama koje su očigledno dolazile sve ove godine. Nemamo mi mnogo ambicija. Mi smo najveći skeptici da postoji međunarodna pravda - rekao je Ivanović.

Naglasivši da lično ima mnogo razloga da veruje da međunarodna pravda ne postoji, primećuje istovremeno da njegov slučaj i slučaj Haradinaja nemaju nikakve sličnosti niti se mogu porediti.

Foto: Tanjug

- Ja nemam ama baš nikakve veze sa tim (sa zločinima koji mi se stavljaju na teret), a za njega evidentno postoje dokazi da je bio umešan. Kolika je njegova umešanost i koliki je stepen njegove krivice to utvrđuje samo sud. Međutim, od početka nisam imao iluziju da li će biti izručen Srbiji ili neće - rekao je Ivanović, uz opasku da su postojale "ozbiljne političke inicijative i pritisci" da se izručenje ne dogodi.

Kaže, jednostavno je verovao da će se po starom običaju naći neko političko rešenje.

- U pravosudnim organima Evrope ima previše politike i to je jedna od mojih razbijenih iluzija, jer sam nekad mislio da oni rade isključivo po pravu - rekao je Ivanović.

Srbi u Mitrovici razočarani, Albanci u južnom delu grada slave

U severnom delu Kosovske Mitrovice sa ogorčenjem su primili vest o oslobađanju Ramuša Haradinaja dok je u južnom delu ovog grada situacija potpuno drugačija

Foto: Wikipedia

- Pustili su tog zločinca i to je poruka nama Srbima da za nas ovde nema mesta - kaže Perica Milintijević iz Kosovske Mitrovice.

Za sada nema slavlja na ulicama ali Albanci sa kojima smo razgovarali kažu da će "organizovati doček za svog komandatna."

Situacija na mostu preko Ibra je mirna, a u severnom delu Kosovske Mitrovice pojačano je prisustvo policije.

#Kosovo

#Ramuš Haradinaj

#Sud

'