AKTUELNO

Srpski piloti izgubili su živote 7. aprila prilikom pada školsko-borbenog aviona "Super galeb G-4" u rejonu sela Slatina, nadomak Šapca tokom izvođenja redovne letačke obuke.

U Domu vazduhoplovstva u Zemunu danas je održan komemorativni skup nastradalim pilotima Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane potpukovniku Nenadu Ćulibrku iz Komande RV i PVO i kapetanu Dejanu Panduroviću iz 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade.

Komemoraciji su prisustvovali članovi porodica stradalih pilota, ministar odbrane Zoran Ðorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma, ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, pripadnici RV i PVO, kolege, prijatelji koji su svojim prisustvom hteli da izraze najdublje poštovanje nastradalima.

Smrt pilota Nenada Ćulibrka i Dejana Pandurovića je ogroman gubitak za Ratno vazduhoplostvo i Protivvazduhoplovnu obranu, kao i Vojsku Srbije u celini, izjavio je na komemoraciji komandant RV i PVO general Ranko Živak.

Izgubili smo vrsne pilote, iskusne stručnjake i velike profesionalce i patriote. Ali, moramo da stisnemo svoje redove i da idemo dalje i ako može biti neke utehe za nas jeste da će svetli likovi naših postradalih kolega i njihovi ljudski i profeisonalni kvaliteti i njihov odnos prema svojoj porodici i profesiji biti trajna inspiracija i uzor svima nama u vaspitavanju, obučavanju i svakodnevnom radu sa sadašnjim i budućim generacijama vazduhoplovaca, rekao je Živak u Domu vazduhoplovstva u Zemunu.

Vojni avion "super galeb G-4" srušio se 7.aprila na području sela Slatina kod Šapca, kada su poginuli potpukovnik Nenad Ćulibrk iz Komande RV i PVO i kapetan Dejan Pandurović iz 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade. Avion se srušio u petak oko 10.30 časova tokom izvođenja redovne letačke obuke.

Živak je kazao da je to nenadoknadiv gubitak za njihove porodice i da će im Vojska pomoći da prebrode tu tragediju. On je naglasio da su oni položili mnoge ispite, profesionalne i životne, kao i da su ih krasile brojne vrline i sposobnosti.

- Izrasli su u vrsne stručnjake i pilote koje bi svako želeo pored tebe - naveo je on dodajući da su bili časni i pošteni ljudi. Kako kaže, bili su verni svojoj državi, narodu i vojsci, posvećenoj svojoj profesiji i poštovali ličnost, čast i ugled svojih saradnika.

Na komemoraciji, kojoj su prisustvovali predstavnici vlade, minutom ćutanja je odata počast pilotima koji su se "pridružili stroju večne eskadrile". Komandant trenažno-školske eskadrile potpukovnik Zoran Erkić je rekao da je je pilot Pandurović bio jedan od najperspektivnijih mladih pilota, sa velikim iskustvom i osposobljen za sve zadatke.

- Pred njim je bila blistava karijera. Bio je veliki profesionalac i uvek spreman da pomogne, iskren drug - naveo je Erkić ističući da je njegova prerana smrt težak i nenadokandiv gubitak za porodicu. Pukovnik Dragan Lazarević je podsetio da je pilotu Ćulibrku bio dodeljen zlatni letački znak 2015. godine, kao kruna letačke karijere.

Lazarević dodaje da bez Ćulibrka nije mogla da prođe nijedna letačka manifestacija i da su u njega imali svi ogromno poverenje. - Bio je posvećen profesiji, ali je porodicu stavljao na prvo mesto - istakao je on.

Sahrana Nenada Ćulibrka biće održana 10. aprila na Novom groblju u Šapcu u 13.00 sati, sa opelom u 12.30, a sahrana Dejana Pandurovića 10. aprila Novom groblju u Beogradu u 13.30 sati, sa opelom u 13 sati. Potpukovnik Nenad Ćulibrk rođen je 30.9.1968. godine u Virovitici. Obavljao je dužnost referenta u Odseku za vazduhoplovnu podršku Odeljenja za operativne poslove Komande RV i PVO. Na službi u Vojsci Srbije je od 20.7.1991.godine. Tokom vojnicke karijere obavljao je niz dužnosti i višše puta je nagradivan i pohvaljivan. Potpukovnik Ćulibrk bio je nastavnik i instruktor letenja, nosilac je Zlatnog letačkog znaka. Bio je oženjen i ima dvoje dece.

Kapetan Dejan Pandurović rođen je 15.4.1978. godine u Vrbasu. Na službi u Vojsci Srbije je od 2001. godine. Obavljao je dužnost pilota, ujedno nastavnika letenja u 1. avijacijskom odeljenju 252. školsko trenažne avijacijske eskadrile u 204. vazduhoplovnoj brigadi. Tokom karijere obavljao je više letačkih dužnosti i za svoj rad nagradivan je i pohvaljivan. Kapetan Pandurović je bio oženjen i otac je dvoje dece.

#Pilot

#Smrt

'