AKTUELNO

Brutalne likvidacije u po bela dana, neke do sada neviđene u istoriji srpskog podzemlja, poslednjih dana šokirale su javnost.

Reč je uglavnom o kriminalnim obračunima između narko dilera. Pucnjave i eksplozije ispred vrtića usred dana u Beogradu, nisu scenario iz filma. Ovako nešto dogodilo se pre desetak dana na Voždovcu, kada je bukvalno filmski eksplodirao automobil u pokretu. Tada su bila povređena i dva slučajna prolaznika.

Statistika kaže da su 90-te daleko iza nas!

I ako se u poslednje vreme stiče utisak da se 90-te vraćaju, ipak statistika kaže drugačije. Broj ubistava 1991. iznosio je 319, a eskalirao je 1993. kada je taj broj iznosio 377. Prema poslednjim podacima u 2016. godini bilo je svega 104 ubistva.

Eksplozije automobila uglavnom se dešavaju u crnogorskom podzemlju, a meta je uglavnom jedina osoba koja nastrada.

Postavljanje eksplozije podjednako je zastrašujuće kao i brutalno ubistvo na groblju u Sopotu. Milomir Jovanović ubijen je hicem iz snjapera na sahrani.

- Nema nikakvog pravila, samo interes. Pratite žrtvu i određujete kada je najbolje je da se to učini. Ne bira se ni vreme, a ni mesto. Kao što se desilo u Sopotu, ili u 27. marta. Njih se ne tiče ništa, sem novca - kaže kriminolog Zlatko Nikolić.

Deo obračuna krimialskih klanova preselio se na beogradske ulice. Nedavno je usred dana maskirani ubica likvidrao karatistu Vlastimira Miloševića, a motiv su navodno bili poslovi sa drogom.

- Svaka ulica može da ima jednu mafiju, ako u Kotoru ima dve do tri grupe, onda možete da zamislite koliko ih je u Beogradu - zapaža Nikolić.

U emsiji "Crna hronika", autor Mladen Mijatović  takođe se osvrnio i na vesti koje su obeležile proteklu nedelju.

Gašapar Čoti (71) čekićem je ubio svoju suprugu Ivanku (61) . To se dogodilo u njihovoj porodičnoj kući u Bečeju. Ona je najverovatnije spavala u trenutku kada je suprug rešio da je ubije. Njeno telo je tek dan kasnije pronašla ćerka. Takođe, u beogradskom naselju kod Trešnje pronađeno je beživotno telo žene. U nju je neko pucao iz pištolja.

J. Stanković

#Crna Hronika

#Mladen Mijatović

#Srbija

#Televizija Pink

'