AKTUELNO

Novorođenče ženskog pola koje je mrtvo pronađeno u reci Lim kod brane u Bistrici, najverovatnije je ubijeno, a njegovo telo nalazilo se u vodi najmanje nekoliko nedelja, prenosi "Blic".

Jeziv prizor bebe koja je plutala Limom na teritoriji Nove Varoši, nizvodno od Prijepolja uz magistralni put prema Crnoj Gori, u nedelju popodne primetio je jedan prolaznik. Nedugo zatim telo je izvađeno, a istog dana je počela istraga u ovom slučaju i urađena odbukcija.

U Višem javnom tužilaštvu u Užicu su nam rekli da izveštaj obducenta, koji je trebalo da utvrdi da li je beba rođena živa, i ako jeste da se izjasni o uzrocima smrti, još uvek nije stigao.

Međutim, do Prijepolja gde ovdašnja Policijska uprava vodi istragu, stigle su određene informacije da je beba ipak rođena živa, odnosno da je ubijena.

- Još na licu mesta, kada je u Bistrici izvađeno telo, videlo se da je ono u jako lošem stanju. Promene su ukazivale da je nesrećeno dete mnogo vremena provelo u vodi, možda i svih mesec dana - kaže izvor  iz Prijepolja upućen u ovaj slučaj.

Zbog toga, kaže on, obducentu će biti veoma teško da utvrdi da li je dete usmrećeno gušenjem, udarcima, na neki drugi način, ili je živo bačeno u reku. Nimalo lak zadatak je i pred policijom koja traga za roditeljima.

U ovom delu Srbije porodilišta postoje u Prijepolju, Priboju i Sjenici, a policija za sada vrši provere spiskova porodilja. Istraga pokušava doći do informacija o ženama, koje su eventualno krile trudnoću.

- S obzirom na to da Lim na ovom potezu teče uz samu magistralu, nije isključeno ni da je neko ko ne živi u ovom regionu prošao ovuda i bacio dete u reku. Treba imati u vidu i da je ovo pogranično područje zbog čega postoji mogućnost da beba uopšte nije rođena u Srbiji. Lim na teritoriju opštine Prijepolje dolazi iz Crne Gore, pa je moguće i da je dete rođeno u toj zemlji. Opet, ne mora da znači da ga je donela reka, nego da ga je bacio neko iz Crne Gore ko je prošao ovuda. Takođe, desetak kilometara odavde je i granični prelaz Uvac sa Bosnom i Hercegovinom. Mnogo je pretpostavki koje imaju logiku, ali rezultata za sada nema - objašnjava naš sagovornik.

#Beba

#Telo

#preminuli

'