AKTUELNO

Lider "Alijanse za budućnost" optužen je i za silovanje i iživljavanje nad maloletnom devojčicom u jednom hotelu u Đakovici.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i ministarka pravde Nela Kuburović rekli su da Srbija ne odustaje od zahteva da Francuska izruči  bivšeg vođu OVK Ramuša Haradinaja Srbiji.

Đurić je na konferenciji za novinare naglasio da Srbija ima dokaz o zločinima Haradinajevih terorista. Kako kaže, dokazi pokazuju da su oni išli toliko daleko da su "odsecali glave srpskim bebama".

- U jednu kuću u Đakovici, u kojoj se krio oštećeni K. A. sa svojom porodicom, upali su naoružani pripadnici OVK. Oni su optužili oštećenog da je saradnik srpske policije. Jedan od vojnika pitao ga je šta ima za ručak. On mu je odgovorio da ima prazan pasulj, bez mesa. Vojnik OVK je tada izvukao pištolj i pucao u dvonedeljnu bebu u kolevci, ćerku oštećenog. Zatim joj je nožem odsekao glavu i rekao njenom ocu: "E, sada imaš meso za pasulj!" - rekao je  je Đurić, i potom se zapitao " da li odsečena glava bebe nedovoljan razlog da se izruči Haradinaj".

- Da li je moguće da neko pušta na slobodu čoveka koji je odgovoran za ubistvo dece kako bi opravdao agresiju na Srbiju 1999?  Na slobodi su ratni zločinci koji su u Srebrenici vadili oči sudiji Slobodanu Iliću, jer istina nije odgovarala međunarodnoj zajednici i CNN?! - naglasio je Đurić dodajući da je ovde reč o "licmernoj politici Zapada".

Haradinaj otpužen i za silovanje devojčice!

Direktor Kancelarije za KiM  je javno pročitao neke dertalje iz optužnice. Tada je otkrio da je Haradinaj silovao maloletnu Tafai Nanjimetu u đakovičkom hotelu "Paštrik" -On  je naredio da se u podrum hotela zatvore lica za koje je sumnjao da sarađuju sa srpskim snagama. Tamo su ih Haradinajevi ljudi tukli, zlostavljali, a kad nisu uspeli da od njih iznude priznanje, vršili su nad njima još teže nasilje. Počev od 12. juna 1999. oko 18 časova odveli su maloletnu Tafai Nanjimetu u hotelsku sobu, gde ju je najpre Haradinaj tukao po glavi i telu, a potom silovao. Nakon toga su je tukli i silovali i ostali iz OVK, i to neprekidno 40 sati, sve do 14. juna 1999. godine.

On je takođe rekao da "ne prihvata lažnu pravdu",  dodajući da će Beograd uzvraćati recipročnim merama.

- Kako se Francuska ophodi prema Interpolovim poternicama iz Srbije, tako ćemo i mi prema njihovim. To se odnosi i na Sloveniju, Švajcarsku i druge države koje su iz političkih razloga oslobađale zločince - istakao je Đurić.

Ministarka pravde Nela Kuburović potvrdila je da je Tužilaštvo za ratne zločine proširilo istragu protiv Haradinaja  i dodala da postoji još 30 zaštićenih svedoka koji su spremni da svedoče protiv Haradinaja. Kako kaže, neki od njih su dali i pisane izjave što će značajno pomoći u daljoj proceduri.

J.S.

#Beba

#Ramuš Haradinaj

#Ubistvo

'