AKTUELNO

Srbija je prikupljala novac za lečenje malog borca...

Nišlija Andrija Stanišić (14) preminuo je nakon operacije urođenog deformiteta kičmenog stuba u privatnoj klinici "Atlas".

Ovaj hrabri dečak iz Niša je do sada imao čak šest operacija – tri operacije kičmenog stuba i tri vezane za dvanaestopalačno crevo. Kako bi se njegovo stanje poboljšalo, bila je neophodna korekcija deformiteta kičme i ekspanzija grudnog koša pomoću posebnog implantanta.

Porodica malog Andrije nije imala finansijske mogućnosti da plati intervenciju koja je potrebna, pa su se obraćali za pomoć i građanima.

Mali Andrija je bio spreman za operaciju još krajem 2016. Međutim, tada je doživeo anafilaktični šok, generalizovanu reakciju preosetljivosti, hipersenzitivnu alergiju. Ona je nagla, često smrtonosna i nastaje posle primene parenteralnih lekova. Izvršena je reanimacija u Niškom kliničkom centru, nakon čega je bio upućen na oporavak u Tursku.

Ugovorena je nova, ali što brža hirurška intervencija, jer mu nepravilan položaj kičme ugrožava i pluća, i srce, i sve grudne organe.

Dečak je u beogradsku bolnicu bolnicu "Atlas" primljen 6. januara radi operacije kičmenog stuba, a operaciju je izvršio doktor M. S. dva dana kasnije.

Zatim je sanitetskim vozilom iz privatne bolnice prebačen u Tiršovu u subotu oko 10.20 radi ukazivanja lekarske pomoći, ali je preminuo oko 10.55.

Foto: E-stock/Miloš Rafailović

Za sada se ne zna uzrok smrti, a po nalogu zamenika tužioca Višeg javnog tužilaštvu u Beogradu telo dečaka transportovano je u Institut za sudsku medicinu radi obdukcije.

Opšta bolnica Atlas oglasila se nakon što je dečak iz Niša preminuo posle operacije, navodeći da je njegovo opšte stanje bilo veoma loše i da je zbog toga došlo do naglog pogoršanja.

Andrija je bio veliki borac, tolike operacije je izdržao i hrabro je podnosio sve što ga je snašlo.

- Izgledalo je da je najzad njegovim mukama došao kraj. Sve vreme sam bila uz njega i kada se probudio bila sam presrećna. Bio je raspoložen. Dok sam ga hranila sve vreme je pričao. Najsrećniji je bio u trenutku kad sam mu pokazala sliku njegove ispravljene kičme. Kazao mi je "Ne mogu da verujem mama da sam ovo ja. Za dva meseca ću se vratiti u školu, jedva čekam". Bio je oduševljen. Nažalost, stanje mu se pogoršalo i desilo se najgore - priča za Telegraf.rs Andrijina majka Mirjana.

Komentarišući navode lekara bolnice u kojoj je Andrija operisan, kaže da nema nikakvih primedbi jer je bila svesna rizika koji je nosila operacija.

- Svet to što piše ja sam dobro znala. Sinčić mi je bio slabašan, iscrpljen od svega kroz šta je prolazio od rođenja. Sve smo to znali, ali smo se ipak nadali. Zaista više ne mogu ništa da kažem - rekla je ožalošćena majka.

Andrija je išao u osnovnu školu, bio odličan učenik, i obožavao sve vezano za istoriju. Kao i svaki dečak voleo je da igra igrice na kompjuteru, ali pored toga on je bio sjajan i u jednoj ozbiljnoj igri – šahu.

Pročitajte još: OGLASILA SE PRIVATNA BOLNICA NAKON TRAGEDIJE! Ovo je njihovo objašnjenje za smrt dečaka (15)!

Pročitajte još: Ministarstvo zdravlja ŠALJE INSPEKCIJU u Tiršovu i privatnu kliniku zbog smrti dečaka!

#Andrija Stanišić

#Niš

'