AKTUELNO

Da li je najava hapšenja upozorenje ili mamac za ubicu pevačice?

Ubica Jelene Marjanović pokušaće da pobegne iz zemlje nakon najava policije da ima dokaze protiv njega i da će ga uhapsiti do petka, tvrde kriminolozi.

Prema njihovim rečima, čovek koji je 2. aprila prošle godine usmrtio Jelenu na nasipu u Borči već uveliko pravi plan kako da se izvuče iz klopke i izbegne hapšenje, pa je pitanje trenutka kada će se dati u bekstvo.

Foto: Andrej Nihil

Kriminolog Božidar Spasić kaže da će policija puštanjem informacije o skorom hapšenju naterati ubicu da vrlo brzo reaguje.

Onaj ko je ubio Jelenu Marjanović vrlo je svestan svog postupka i sa tom činjenicom živi više od 10 meseci. Od tada je sasvim sigurno u glavi već napravio "plan B" ili "plan C" kako da se nekažnjeno izvuče iz ove situacije i kako da izbegne kaznu. Najavom policije da ima dokaze protiv njega i da će ga uhapsiti do petka bukvalno mu je poslato upozorenje da su mu dani odbrojani i on sad mora da reaguje. Zato je realno očekivati da pokuša da pobegne iz zemlje ili učini bilo šta drugo što bi ga učinilo nedostupnim policiji, kaže Spasić.

Kako je dodao, ovakav postupak se kod nas u praksi zove "policijsko telefoniranje", jer se bukvalno na sva zvona najavljuje hapšenje.

Foto: Andrej Nihil

- To do sada nije bila praksa naše policije, naročito ne kod ovako svirepih ubistava. Sve je to, naravno, deo taktike, ali pitanje je u kom pravcu će ovaj potez da odvede istragu. Iako bih voleo da grešim, bojim se da se ova agonija neće mirno i lako rešiti - naglašava Spasić.

Klinički psiholog Milan Kostić, međutim, smatra da je najavljeno hapšenje samo "mamac" da se krivac upeca, upadne u paniku i napravi pogrešan potez.

Kada dođe do ovakvih informacija ili saznanja, svima onima koji su na bilo koji način povezani sa zločinom to je znak da treba da se sklone. Upravo zbog toga mislim da naša policija nije nimalo naivna, pa je ove najave pustila kako bi naterala ubicu da izađe iz ilegale i učini nešto. Pritisak oko hapšenja, odbrojavanje, medijski napisi služe samo kako bi "osumnjičeni" što pre "pukao", kaže Kostić.

On tvrdi da policija ovakve stvari koristi u svrhu izazivanja "lažne uzbune".

- Očigledno je da inspektori koji rade na ovom slučaju znaju ko je ubica, da imaju i dokaze protiv njega, ali da im fali još nešto za hapšenje. To nešto traže tako što ovakvim najavama vrše pritisak na zločinca. Nema sumnje da će on narednih dana nešto reći ili uraditi, da će pokušati da pobegne ili da se sakrije. To će ga razotkriti i posle će hapšenje biti samo formalnost - objašnjava Kostić.

S.M.

#Hapšenje

#Jelena Marjanović

#Policija

#Ubica

#Ubistvo

'