AKTUELNO

Brod "Polar empres", koji bi trebalo da počne 3D seizmičko snimanje ulcinjskog podmorja radi eksploatacije nafte i gasa stigao je sinoć u Bar, potvrdio je agenciji Beta direktor Lučke kapetanije Safet Kočan.On je rekao da je brod usidren na oko kilometar od Luke Bar.

Istraživanja su planirana na 1.200 kvadratnih kilometara morskog dna na kvadrantima za koje je koncesiju dobio italijansko-ruski konzorcijum Eni i Novatek.

Brodu, koji će se narednih nekoliko dana pripremati za radove, Lučka kapetanija Bar će dati slobodan saobraćaj da bi mogao da obavlja operacije. Planirano je da istraživanje traje do 21. decembra, ali ukoliko vremenski uslovi budu pogoršani rok može i da se produži.

Uprava pomorske sigurnosti počela je sa emitovanjem upozorenja za pomorce, koje će trajati do kraja 3D snimanja.

Crna Gora je dosad zaključila dva ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju kod Ulcinja i Bara. Prvi ugovor zaključen je 14. septembra 2016, sa kompanijama Eni Montenegro, BV Holandija i Novatek Montenegro, a drugi 15. marta 2017, sa Energean Montenegro Limited sa Kipra.

Zaključenim ugovorima o koncesiji predviđeno je da faza istraživanja traje ukupno sedam godina. U Upravi za ugljovodonike ističu da će se u zavisnosti od podataka dobijenih istraživanjem odrediti lokacija istražne bušotine kod Ulcinja.

Iz Uprave za ugljovodonike saopšteno je da je, kada je reč o prihodima koje će Crna Gora imati od eventualne eksploatacije ugljovodonika iz podmorja, udeo države u tim prihodima definisan zakonom, te da je procena da bi državi, u zavisnosti od obima eksploatacije, pripalo između 62 i 68 odsto ukupnog prihoda.

Pojedine nevladine organizacije pozvale su Vladu da hitno obustavi istraživanja. Ističu da bi trebalo uvesti moratorijum na istraživanje nafte i gasa jer je to, kako tvrde, visokorizični projekat koji donosi ozbiljne devastacijske posledice za živi svet mora, seizmološke i rizike po zdravlje i život građana i razvoj turizma.

#Brod

#Istraživanje

#nafta

'