AKTUELNO

Uprkos protivljenju države i pojedinih političkih partija, u Budvi će danas, pod motom "Pokoljenja dela sude", biti održana Centralna proslava jubileja - veka oslobođenja Boke Kotorske i ujedinjenja Srbije i Crne Gore.

Skup će početi u 20.00 u Mediteranskom sportskom centru, a organizator je "Srpski narod Boke".

Prosrpski portal In4S piše da je u pitanju najveća nacionalna proslava u poslednjih 20 godina na crnogorskom primorju i zato su programu dodati i specijalni gosti - Ivana Žigon i "Kosovski božuri", koji će napraviti poseban scenski i video spektakl kakav Budva ne pamti.

Navodi se i da je ukupan broj učesnika u programu i organizaciji već prešao dve stotine, što se ne pamti već 10 godina.

Proslava će početi tradicionalnom himnom Crne Gore "Onamo, 'namo" kralja Nikole I Petrovića Njegoša.

Umesto zvanične himne Crne Gore, pesme "Oj' svijetla majska zoro", čije je stihove preradio "ratni zločinac Sekula Drljević", Danica Crnogorčević otpevaće originalnu verziju - "Oj' junaštva svijetla zoro".

Skup će otvoriti protojerej Srpske pravoslavne crkve, stavrofor Momčilo Krivokapić - arhijerejski namesnik bokokotorski, a govor će održati i nekadašnji predsednik Crne Gore i premijer bivše SR Jugoslavije Momir Bulatović.

U ime domaćina skupu će se obratiti i predsednik Odbora za proslavu 100 godina oslobođenja Budve Marko Carević.

Prisutnima će se, putem video linka, obratiti i istoričari iz Beograda Aleksandar Raković i Čedomir Antić, kojima je crnogrska vlast zabranila ulazak u zemlju da ne bi prisustvovali skupu.

U bogatom kulturno-umetničkom programu učestvovaće Vuk Kostić, Lazar Nikolić, Vuk Jovanović, hor Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo", a kapela sastav Srbski pravoslavni pojci, škola za veronauku parohije Mainsko-brajićke i drugi, koji će izvesti atraktivan program autentičnih pesama iz Prvog svetskog rata i perioda neposredno nakon njega.

Program će voditi novinarka iz Srbije Jovana Guzijan i Slaviša Čurović.

Skup će biti završen pesmom "Tamo daleko".

Obeležavanje će biti nastavljeno 9. novembra u Kotoru svečanom akademijom, a program se završava 11. novembra u Grblju gde će u manastiru Podlastva biti Sveta arhijerejska liturgija i parastos poginulima u ratovima 1912-1913. i Prvom svetskom ratu 1914-1918.

#Crna Gora

#Proslava

#Srbija

'