AKTUELNO

Skupština Podgorice usvojila je predlog gradonačelnika Ivana Vukovića da u Podgorici bude podignut spomenik Josipu Brozu Titu.

Za takvu odluku glasali su odbornici vlasti i dvojica, od četiri, odbornika Građanskog pokreta URA. Vuković je kazao da inicijativa o podizanju spomenika Titu ne predstavlja jugonostalgiju, već dokaz da Crna Gora ostaje verna antifašističkoj orjentaciji, prenosi RTCG.

- Antifašizam u Crnoj Gori je živ i država nema nameru da skrene sa tog puta - poručio je Vuković.

Kako je rekao, u Titovo vreme režim nije bio demokratski, ali su alternative tom režimu bile mnogo gore. Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) Stefan Chulafić kazao je da je Crna Gora u Titu imala najboljeg prijatelja.

Pod Titovim vođstvom počinje formiranje modernog crnogorskog društva, rekao je Ćulafić.

Njegov kolega, Mihailo Anđušić, podržao je inicijativu o spomeniku jer bi, kako je dodao, većina ljudi u Crnoj Gori uradila isto.

Odbornik Demokratskog fronta (DF) Vladimir Bulatović nije podržao inicijativu, navodeći da je 3,4 hiljade zatvorenika na Golom otoku bilo iz Crne Gore.

Njegov partijski kolega, Miodrag Bešović, kazao je da ne može da podrži inicijativu iz mnogo razloga, a jedan od njih je taj što je, kako je kazao, Tito izdavao direktive za obračun sa neistomišljenicima.

Odbornik Građanskog pokreta URA Luka Rakčević smatra da Tito zaslužuje spomenik u Podgorici, ali ga čudi da ta inicijativa dolazi od DPS-a.

- Smešno je pričati o podizanju spomenika Titu u režiji DPS-a. Sve što je urađeno od 1945. do 1989. godine je uništeno - kazao je Rakčević.

Odbornik GP URA Zoran Mikić podržao je inicijativu o podizanju spomenika, ali je dodao da je ta inicijativa samo skretanje DPS-a sa ključnih tema.

Odbornica GA URA Jelena Vuković nije se saglasila sa partijskim kolegama i nije podržala inicijativu o podizanju spomenika Titu.

- Nostalgija je žal za prošlim, zbog loše sadašnjosti - smatra ona.

#Podgorica

#Spomenik

'