AKTUELNO

Crnogorski predsednik Milo Đukanović upozorio je danas u Strazburu da ishod referenduma u Makedoniji mora biti "alarm za uzbunu i poslednje upozorenje" Briselu i svima koji odlučuju u EU, da se "daleko ozbiljnije mora odnositi prema proširenju na Zapadni Balkan i povlačiti odlučnije strateške poteze".

Đukanović je u izlaganju u Evropskom parlamentu ocenio da stabilnost evropskog kontinenta učvršćuje strategija integracije, a ne posustajanja ili obustavljanja procesa ulaska Zapadnog Balkana u EU.

Dodao je da "ostaje da se veruje" da se neuspeh referenduma u Makedoniji "neće nepovoljno odraziti na dijalog Srbije i Kosova, koji je i bez toga veoma komplikovan, pa je potrebno u to uložiti dodatne napore, utoliko pre što postoji entuzijam za to i u Prištini i u Beogradu".

- Najvažnije je da je dijalog uspostavljen i da traje bez obzira na povremene incidenta i političku temperaturu koja se podiže s obe strane - rekao je crnogorski predsednik.

Izrazio je nadu da će svi koji su uključeni u taj proces uzeti u obzir "tradicionalno rovitu stabilnost" na Zapadnom Balkanu, i težiti prevazilaženju "istorijski opterećujeg jaza između Beograda i Prištine".

Đukanović je ukazao da "posustaje evroentuzijam" koji je postojao i na Zapadnom Balkanu.

Krupni uzroci, primetio je, koji podrivaju donedavni proevropski zamah i odušeljenje na Zapadnom Balkanu, jesu oprečni tonovi "s raznih evropskih adresa" o ujedinjavanju EU.

To su otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu koja potiču još od jugoslovenske krize, rekao je crnogorski predsednik, naglasivši da su to "nedovršena rešenja u odnosima Srbije i Kosova, u Makedoniji, i Bosni i Hercegovini".

- Zbrka i neizvesnost na evropskim adresama hrani iluzije još uvek poletnih nosilaca nazadne politike u regionu, a koji i dalje sanjaju o prekompoziciji regiona u velikodržavne tvorevine i neumorno traže podršku tim idejama na nekoj važnoj međunarodnoj adresi - rekao je Đukanović.

On je rekao da rezultati referenduma u Makedoniji najbolje svedoče o tom stanju, dodavši da se "decenijska zapuštenost ovog problema nije mogla nadoknaditi intenzivnijom podrškom sa zapadnih adresa u nekoliko poslednjih meseci".

- Takođe rano i nepripremljeno se ušlo u pripremu za referendum, domaćoj javnosti je trebalo ostaviti još vremena da shvati značaj tako važne odluke za budućnost njihove zemlje - rekao je on.

Đukanović je ocenio da postoji nada da se "propušteno može nadoknaditi dvotrećinskom većinom u parlamentu" u Skoplju ili preko novih izbora.

#Evropa

#Makedonija

#Milo Đukanović

'